Het proces kan online gevolgd worden en dat doen de inwoners van Kazachstan ook massaal. Want velen zien het proces als hét moment van de waarheid voor huidig president Kassym-Jomart Tokayev. Die beloofde hervormingen in de Centraal-Aziatische republiek, straffeloosheid moet verdwijnen. Tienduizenden Kazachen hebben al petities ondertekend die zwaardere straffen voor huiselijk geweld eisen.

De president heeft vorige week al zijn handtekening gezet onder een strengere wet. En dat zal vooral vrouwen een beetje geruststellen. Want veel Kazachen hebben losse handjes. En dus ook ex-minister van Economie Kuandyk Bishimbayev (43). Die sloeg zijn vrouw, de astrologe Saltanat Nukenova (31), zo hard dat ze in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen.

LEES OOK. Lisa kon naar vluchthuis na afranseling door man, nu moet ze duizenden euro’s betalen: “We zitten op elk mogelijk vlak in de shit” (+)

(Lees verder onder de foto)

Kuandyk Bishimbayev is de Kazachse ex-minister van Economie.© AP

“Geen perfecte echtgenote”

Bishimbayev, die tot twintig jaar gevangenisstraf riskeert als hij schuldig wordt bevonden, had voor de rechtbank oorspronkelijk beweerd dat zijn vrouw op 9 november vorig jaar was overleden aan ‘zelf toegebrachte’ verwondingen. Nadien stelde hij zijn verklaringen bij en had hij het over onvrijwillige slagen. Volgens zijn advocaat “was ze geen perfecte echtgenote”.

Maar de meeste beweringen veegde de rechter vakkundig van tafel. De beelden die gemaakt werden door bewakingscamera’s van het hotel/restaurant waar de feiten gebeurden, lieten weinig aan de verbeelding over. De video’s werden getoond in de rechtszaal en dat zorgde voor veel emoties. Omdat veel vrouwen er zichzelf in herkenden.

De camerabeelden werden getoond in de rechtszaal en dat zorgde voor veel emoties. Omdat veel vrouwen er zichzelf in herkenden

Derde vrouw

Op de beelden, die als choquerend werden aangekondigd door de rechter, was duidelijk te zien hoe de ex-minister, vader van vier kinderen, in een restaurant zijn derde vrouw Saltanat Nukenova mishandelde. Nadat hij haar een linkse vuistslag had verkocht, viel ze op de grond. Wanneer ze overeind trachtte te komen, gaf hij haar nog wat rake klappen en stampen en sleurde hij haar nadien bij de haren mee om haar nog wat slagen te geven. Als de vrouw op handen en voeten probeert weg te kruipen, grijpt hij haar bij de keel en kreeg ze opnieuw klappen. Tot ze uiteindelijk knock-out op de grond bleef liggen. Opvallend: niet een keer is er iemand tussengekomen.

(Lees verder onder de foto)

Astrologe Saltanat Nukenova was volgens de advocaten van haar man “geen ideale echtgenote”.© AP

En ook straf: Bishimbayev, zo was op andere beelden te zien, gaf niets om zijn zwaargewonde vrouw en ging gewoon op restaurant wat eten. Nadien contacteerde hij geen ambulance om de vrouw, die toen al in een coma lag, naar het ziekenhuis te brengen, maar belde hij een waarzegger. Die had hem gerustgesteld dat Nukenova wel oké was, verklaarde hij. Het was overigens niet de eerste keer dat de astrologe klappen kreeg, zo werd in de rechtbank onthuld. Beelden van een bont en blauw geslagen vrouw bewezen dat de ex-minister losse handjes had.

Het was niet de eerste keer dat de astrologe klappen kreeg. Beelden van een bont en blauw geslagen vrouw bewezen dat de ex-minister losse handjes had

Saltanat Nukenova stierf volgens de autopsie aan een zwaar hersentrauma. Nukenova’s oudere broer, Aitbek Amangeldy, getuigde in rechtbank en zei te hopen dat de dood van zijn zus niet voor niets was geweest. Dat het geweld tegen vrouwen nu eindelijk fors wordt aangepakt. Maar de meeste Kazachen vrezen dat zelfs als hij schuldig wordt bevonden, hij op de een of andere manier aan een passende straf zal ontkomen, zoals hij zeven jaar geleden deed in een grote corruptiezaak.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *