Help ons door dit met kennissen op je social netwerk te delen!

“Ik zeg er één ding bij: als de motie wordt aangenomen en u wilt dat ik hem uitvoer, dat ga ik niet doen,” zei demissionair premier Rutte in de Kamer.

Demissionair landbouwminister Adema zei: “U vraagt hier om toch weer met een pakket maatregelen – inclusief derogatie – naar Europa te gaan. Ik ga dat niet doen. Ik ontraad ‘m en als-ie wordt aangenomen, ga ik ‘m niet uitvoeren ook.”

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/emeritus-hoogleraar-kraakt-het-herhaaldelijk-niet-uitvoeren-van-moties-we-zitten-in-een-democratie-loos-tijdperk-1.png

Ook demissionair minister Dijkstra, demissionair staatssecretaris Van Huffelen en demissionair minister Weerwind weigerden (aangenomen) moties uit te voeren.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Het is heel erg

“Eens had Nederland een stadhouderloos tijdperk, maar we hebben nu een democratie-loos tijdperk,” reageerde emeritus hoogleraar Paul Cliteur in het NPO-programma Ongehoord Nieuws. “Het is heel erg.”

“Ik vind het schofferende uitspraken die door de bewindslieden worden gedaan,” vervolgde Cliteur. “Je gaat toch heel serieus kijken of je aan een aangenomen motie tegemoet kunt komen, en helemaal in deze periode, die ook veel te lang duurt.”

Niet netjes

Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB) vindt het ‘niet netjes’ hoe dit gaat. “Als moties worden aangenomen, moet het kabinet zich daarover buigen. Wat Rutte zei – ‘en als-ie aangenomen wordt, voer ik ‘m niet uit en stapt het hele kabinet op’ – vond ik niet kunnen op die manier. Dan leg je de democratische functie van de Tweede Kamer volledig naast je neer.”

De Tweede Kamer is de hoogste macht die we hebben en daar heb je je toe te verhouden, en dat gaat niet op deze manier, benadrukte Keijzer.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8
6
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *