De Ecuadoraanse autoriteiten zijn vrijdagavond (lokale tijd) de Mexicaanse ambassade in hoofdstad Quito binnengevallen. Mexico is woedend, en heeft de diplomatie relaties met het land stopgezet.

Bron: Reuters

Vandaag om 07:27

Mexico bood de voormalige Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas al sinds december onderdak in zijn ambassade in Quito. De man werd in eigen land tweemaal veroordeeld voor corruptie, maar zegt dat hij politiek vervolgd wordt.

De spanningen tussen beide landen liepen eerder deze week bovendien verder op, na uitlatingen van de Mexicaanse president Andrés Manuel López over de moord op een presidentskandidaat in Ecuador. López zei dat de moord op politicus Fernando Villavicencio in augustus vorig jaar in Ecuador heeft bijgedragen tot de verkiezing van huidig president Daniel Noboa. Ecuador zette daarop de Mexicaanse ambassadeur het land uit.

Inval

De Ecuadoraanse autoriteiten gaven de politie vrijdagavond het bevel om de ambassade binnen te vallen, en de man te arresteren. Dat ging zelfs gepaard met een handgemeen met Roberto Canseco, de stafchef van de ambassade die de arrestatie probeerde te verijdelen.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador is woedend door de Ecuadoraanse demarche, die hij een “overtreding van het internationale recht en de Mexicaanse soevereiniteit” noemt. Hij heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken naar eigen zeggen het bevel gegeven om de diplomatieke banden met Ecuador op te schorten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

© REUTERS

© EPA-EFE

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *