© REUTERS

Duizenden mensen zijn zondag in Spanje de straat opgegaan om te betogen voor het aanblijven van de Spaanse premier Pedro Sánchez. In Madrid droegen demonstranten borden met slogans als “Sánchez, ga door” en “Geef niet op”. Ook in andere steden in het land kwamen zijn aanhangers hun steun betuigen. Op zaterdag waren er al gelijkaardige demonstraties in de hoop de Spaanse premier te overtuigen om aan te blijven.

Bron: BELGA

Vandaag om 22:49

Sánchez is van plan om maandag bekend te maken of hij zijn functie neerlegt. Na een corruptieklacht tegen zijn vrouw kondigde de socialistische politicus afgelopen woensdag verrassend aan dat hij overweegt af te treden. Hij annuleerde alle openbare afspraken voor een bezinningsperiode van vijf dagen en zei dat hij maandag een beslissing zou nemen.

De demonstratie zondag vond plaats “uit liefde voor de democratie”. De deelnemers beschuldigen de rechtse en rechts-populistische oppositie ervan “chantage en nepnieuws” te gebruiken om de linkse regering aan te vallen en de democratie in gevaar te brengen. In Madrid waren er volgens de autoriteiten naar schatting 5.000 deelnemers.

Propere Handen

De klacht tegen de vrouw van de Spaanse regeringsleider werd ingediend door de zeer rechtse organisatie Manos Limpias (Propere Handen). De organisatie beschuldigt Begoña Gómez, die geen openbare functie bekleedt, van beïnvloeding en corruptie. Manos Limpias gaf later toe dat de klacht gebaseerd was op berichten in de media die wel eens vals zouden kunnen zijn.

Sánchez is sinds 2018 premier van Spanje. Woensdag liet hij in een mededeling op X weten dat hij wilde nadenken over de vraag of het nog wel de moeite waard was. Als Sánchez zijn ambt neerlegt, moet koning Felipe VI na overleg met de partijleiders een opvolger voorstellen aan het parlement. Het is echter niet uitgesloten dat hij in functie blijft en het parlement een motie van vertrouwen voorlegt of vervroegde verkiezingen aankondigt.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *