© Shutterstock

Een Deense vrouw die afscheid wilde nemen van haar vader in de ziekenhuiskapel, beleefde de schrik van haar leven toen bleek dat er een totaal onbekende man in de kist lag. “Ik dacht dat ik gek werd”, zegt ze tegen Nyheder TV.

Vandaag om 18:06

Het aanwezige personeel probeerde haar nog te overtuigen dat het wel om haar vader Hans zou gaan: doden veranderen nogal eens van uiterlijk, zo was de uitleg. De man in de kist had negen vingers, terwijl Hans ze nog allemaal had toen hij stierf. Pas toe de familie bleef volhouden dat het lichaam in de kist onmogelijk van Hans kon zijn, gaven ze schoorvoetend toe dat er een fout was gemaakt.

Pastoor Kirsten Schmidt, die de uitvaart begeleidde, ging diep door het stof en noemt het een ‘vreselijke nachtmerrie’. “Zoiets mag niet gebeuren.”

Sven Erik Grandt, de broer van de overledene, zegt tegen Deense media dat de verwisseling van de lichamen moet hebben plaatsgevonden in de koelruimtes van het mortuarium. Het ziekenhuis noemt het een “menselijke fout”. “We betreuren dit.”

De ’echte’ Hans

Het lichaam van de ‘echte’ Hans Grandt werd een paar dagen eerder aan de verkeerde familie meegegeven en bij een kerk begraven. De fout kon nog worden hersteld: Hans werd alsnog met dochter Heidi en de rest van de familie herenigd, zodat er echt afscheid van hem kon worden genomen en hij opnieuw werd begraven.

Heidi betreurt het dat haar vader in eerste instantie met kerkelijke zegening ter aarde werd besteld. “Want het was juist zijn uitdrukkelijke wens dat hij géén kerkelijke uitvaart wilde.” Nog vervelender vindt ze het voor de familie van de andere overledene. “Die heeft in de kerk afscheid genomen van mijn vader, een man die ze helemaal niet kende”, zegt ze tegen Deense media.

Het ziekenhuis wil de controles niet verder aanscherpen. Het was een eenmalige menselijke fout, verklaart een woordvoerder. Heidi Grandt zegt nog op officiële excuses te wachten. Met enig gevoel voor relativering zegt Heidi tegen Nyheder TV dat het maar goed is dat Hans dit allemaal niet heeft meegekregen: “Godzijdank was hij dood.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *