Op luchtbeelden is te zien hoe Russische pantserwagens en vrachtwagens zijn vernield in de buurt van Vovchansk, in het noordoosten van Oekraïne. Tientallen lichamen van Russische militairen liggen er verspreid. Volgens Kiev is dat het gevolg van een aanval om 5 uur vrijdagochtend van Russische troepen voorafgegaan door speciale eenheden en saboteurs. Oekraïens president Volodimir Zelenski bevestigde de berichten van de soldaten aan de grens. “De aanval werd afgeslagen met artillerievuur”, zei hij vrijdagnamiddag. “We wisten van de aanval en konden hun troepensterkte bepalen. Momenteel woedt er een fel gevecht.”

LEES OOK. Rusland gaat in Europa over tot hybride oorlogsvoering: “Nu is hun moment” (+)

Zelenski voegde eraan toe dat reservisten op weg zijn om de troepen te versterken. Het enige wat momenteel duidelijk is, is dat er geen Russische doorbraak werd geforceerd. Hoe de situatie aan het front is, is niet in te schatten. Russische milbloggers maakten melding van een “kleine terreinwinst”, Oekraïense militairen riepen de burgers van Vovchansk op om te evacueren. De inval kwam er de dag nadat een strijdvaardige Vladimir Poetin de ‘Dag van de Overwinning’ had gevierd. (Lees verder onder de kaart)

© EPA-EFE

Russische rebellen

Vovchansk ligt vlak aan de grens en niet ver van de stad Charkov, waar de Russen in het begin van de oorlog hun tanden op stukbeten. Het gebied is min of meer een grijze zone waar wel vaker gevechten plaatsvinden. In die buurt steken ook geregeld Russische rebellen de grens over richting Belgorod. Maar deze aanval lijkt in elk geval grootschaliger dan wat schermutselingen tussen beide legers.

Het gebied rond Charkov is min of meer een grijze zone waar wel vaker gevechten plaatsvinden. Maar deze aanval lijkt in elk geval grootschaliger dan wat schermutselingen tussen beide legers

De aanwezigheid van saboteurs en special forces wijst er vermoedelijk op dat het een aftastende aanval was voor een later groter offensief. Het Kremlin zit al lang verveeld met de speldenprikken van de Russische rebellen en het Oekraïense artillerievuur dat doelen over de grens treft. Russische milbloggers roepen al langer op om er een “veiligheidsbuffer” aan te leggen. (Lees verder onder de foto)

Brandweermannen proberen te blussen waar Russische drones in Charkov hebben toegeslagen.© REUTERS

Spreidstand

Als met de inval een nieuw front is geopend, zal het Kiev dwingen tot een verdere spreidstand. De schaarste aan munitie zou binnenkort van de baan moeten zijn door de nieuwe leveringen, maar Oekraïne kampt met een tekort aan manschappen. De minister van Justitie meldde vrijdag dat mogelijk 20.000 gedetineerden zullen worden ingezet. Zelenski gaf niet voor niets toe dat “de vijand meer manschappen” heeft, ook in de grensstreek. Eerder zei de opperbevelhebber al dat “moeilijke keuzes moeten worden gemaakt over wat we willen en kunnen verdedigen.”

LEES OOK. Over één ding zal hij met geen woord reppen: dit mogen we verwachten van de speech van Poetin (+)

De Oekraïense stellingen worden momenteel rond Robotyne in het zuiden en vooral Chasiv Yar in Donetsk zwaar onder vuur genomen. Rond het laatste militaire bolwerk maken de Russische troepen al enkele weken vooruitgang en zouden 20.000 manschappen zijn samengetrokken. Tegen eind deze mei of begin juni vreest Kiev nog een grootschalig offensief aan Cherson, in het zuiden. Als de toestand in Charkov escaleert, zal er moeten worden gekozen waar nog troepen kunnen worden weggetrokken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *