Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!

In september 2014 zond het NOS Journaal een fragment uit waarin een BBC-verslaggever president Poetin bevraagt over Russische betrokkenheid bij de situatie in Oekraïne. De voice-over vertelde: “Als de BBC-verslaggever Poetin daarover een vraag wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd.”

Het bleek een geknipt fragment. In het ongemonteerde beeldmateriaal is te zien dat Poetin de journalist uitgebreid te woord staat. De NOS werd betrapt en toenmalig hoofdredacteur Marcel Gelauff gaf via Twitter aan dat het fragment ‘niet erg handig was’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/de-grote-knip-en-plakshow-van-de-nos-dit-soort-montages-zijn-zeer-kwalijk-en-misleidend-1.png

De NOS is nu weer betrapt op knip- en plakwerk, dit keer door X-gebruiker Susanne. De publieke omroep blijkt erg creatief te zijn geweest met beelden van Tweede Kamerdebatten.

Zeer kwalijk

In het eerste fragment is maar liefst 18 minuten aan interruptiedebatten tussen Omtzigt en SP-leider Van Dijk weggeknipt en bizar genoeg is er een beeldfragment van een nietsvermoedende Caroline van der Plas tussen geplakt. Het lijkt alsof Van der Plas de heren aan het volgen is, maar het is een shot van een totaal ander moment in het debat.

Susanne merkt op dat het nogal wat montagetijd heeft gekost, omdat Van der Plas erin is gemonteerd terwijl je op de achtergrond de audio van zowel Omtzigt als Van Dijk hoort. Dit versterkt de illusie van één fragment. “Het is zeer kwalijk omdat dit soort montages misleidend zijn. Want hoe vaak hebben we het dan niet doorgehad?”

Magische montagetruc

Ze vond al snel nog een tweede fragment, waarin een gezichtsuitdrukking van formateur Putters is toegevoegd na een uitspraak van Wilders, waardoor de uitdrukking een reactie lijkt te zijn op de woorden van Wilders. “Het is zó slecht, dat ik er echt de humor van begin in te zien,” reageert Susanne. “Het zou zomaar kunnen dat beeldmanipulatie op grotere schaal gebeurt dan wij ons realiseren.”

Ze vond ook nog een derde magische montagetruc, een fragment waarin de NOS de indruk wekt dat Wilders tijdens een interruptiedebat tussen Bontenbal en Omtzigt zijn telefoon laat zien aan Kamerlid Léon de Jong, waardoor het lijkt alsof hij niet op zit te letten. Tijdens het livedebat kwam Wilders helemaal niet in beeld.

De NOS maakte het nog bonter: als Omtzigt spreekt, komt er een kleurende Wilders in beeld.

Onbetrouwbaar en puur slecht

In de Licentievoorwaarden Audiovisueel Materiaal Tweede Kamer staat dat het de gebruiker ‘niet is toegestaan materiaal zodanig weer te geven of in een zodanige context te plaatsen dat dit is verdraaid, vertekend, verminkt of gecorrumpeerd’.

“De uiterst oplettende Susanne doorziet de montagetruc van de NOS om een volksvertegenwoordiger er slecht uit te laten zien c.q. vals te bejegenen,” zegt Remco van Velzen. “Als je nu nog niet doorhebt dat de NOS onbetrouwbaar en puur slecht is, dan heb je wel een hele dikke plaat voor je hoofd.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
11
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *