Cécile Jodogne© BELGA

De burgemeester van de Brusselse gemeente Schaarbeek Cécile Jodogne (DéFI) legt klacht neer tegen burgers die haar tijdens een rumoerige gemeenteraadszitting woensdagavond hebben uitgescholden. Een burger riep de burgemeester vanop de bezoekerstribune toe dat ze een “sale pute” is, Frans voor ‘vuile hoer’. Later tijdens de zitting stelde een medeburger dat ze daar niet voldoende “mooi, jong en efficiënt” voor was, zegt het kabinet van de burgemeester.

Bron: BELGA

“We hebben het gedrag van de burgers meteen veroordeeld. Het gaat over een kleine groep die steeds opnieuw rumoer veroorzaken”, aldus het kabinet van Jodogne. “Het is belangrijk dat de gemeenteraadsdebatten transparant verlopen, dus de burgemeester heeft besloten de zitting te laten doorgaan. Donderdag hebben we alsnog besloten klacht in te dienen.”

De situatie deed zich voor tijdens een belangrijke gemeenteraadszitting waar de raad het budget van de gemeente moest stemmen. Die stemming heeft uiteindelijk niet kunnen plaatsvinden aangezien de PS-fractie besloot de gemeenteraad te verlaten heeft en het nodige quorum daarmee niet langer behaald was.

Het Schaarbeekse college heeft niet langer een meerderheid, waardoor voor de aanvang van elke zitting besproken wordt welke punten al dan niet ter stemming voorliggen. In een voorbereidende vergadering zou de PS gezegd hebben zich te zullen onthouden bij de stemming van het driejarenbudget. “Ze hebben zich niet aan hun woord gehouden en hebben de zaal verlaten. Daardoor hebben enkel de burgerinterpellaties kunnen plaatsvinden. Dat is onbegrijpelijk, want het was op voorhand afgesproken”, klinkt het.

Volgens de burgemeester brengt de PS daarmee ook de goede werking van de gemeente in het gevaar. Zonder de stemming van het budget in de gemeente kan Schaarbeek namelijk geen aanspraak maken op extra monetaire steun vanuit de regio, “goed voor 12 miljoen euro”, klinkt het.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *