Concreet zullen leerlingen vanaf 1 september 2024 nog een smartphone bij zich mogen hebben, maar moet die in de boekentas of rugzak blijven zolang de leerling zich in de school bevindt. Ook tijdens de pauzes op de speelplaats. Op dit moment mogen de leerlingen de smartphone nog wel gebruiken tijdens de pauzes. In de gebouwen en klassen is het toestel al verboden.

De nieuwe maatregel zal ook gelden voor excursies, tenzij de school dat anders communiceert. Eigenlijk zullen de leerlingen de smartphone alleen nog mogen bovenhalen als een leraar daar om didactische redenen toestemming voor geeft. Het nieuwe beleid geldt voor alle 1.200 leerlingen van het Sint-Lievenscollege: zowel in de eerste, tweede als derde graad.

“De voornaamste reden van onze beslissing is het concentratieverlies en de permanente afleiding die smartphones veroorzaken”, zegt algemeen directeur Filip Preckler, die de ouders en leerlingen op 8 mei met een brief op de hoogte bracht. “Daarnaast verbieden we de gsm ook tijdens de pauze omdat elke opening voor discussie begon te zorgen. Er zijn ook privacyredenen: het is voor leerlingen en leerkrachten vervelend als ze ongewenst gefotografeerd of gefilmd worden.”

Alleen maar gamen

De school communiceert het nieuwe beleid nu al omdat leerlingen en ouders beginnen aan de herinschrijvingen voor volgend schooljaar. “We vinden het belangrijk dat ouders, naast het kiezen van een studierichting, ook kiezen voor het beleid dat de school voert”, zegt Filip Preckler. “Het zou niet correct zijn om onze leerlingen te laten inschrijven en twee maanden later een nieuw beleid in te voeren. Wie niet akkoord is, kan nu nog kiezen voor een andere school.”

“De voornaamste reden van onze beslissing is het concentratieverlies en de permanente afleiding die smartphones veroorzaken”

Filip Preckler

Algemeen directeur Sint-Lievenscollege

Volgens de algemeen directeur zijn de eerste reacties op de verstrengde regelgeving gevarieerd. “Er zijn ouders die in voortdurend contact wensen te blijven met hun kinderen. Zij hebben het moeilijker met de verstrenging. Tegelijk horen we ook positieve geluiden.”

Algemeen directeur Filip Preckler.© Jan Van der Perre

De ouderraad van het Sint-Lievenscollege was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Een moeder van een 13-jarige leerling die les volgt in de eerste graad reageert tevreden. “Zelfs mijn dochter vindt het geen slechte maatregel. Ze klaagde zelf weleens over de smartphones tijdens de pauze. Vooral de jongens zouden alleen maar gamen. Bovendien vindt op een speelplaats weleens een akkefietje plaats. Dat wordt dan meteen gefilmd, gefotografeerd en gedeeld. Smartphones verbieden helpt die zaken te voorkomen.”

Handhaving

De ouder vraagt zich wel af hoe de school de nieuwe maatregel zal handhaven en of de leerlingen wel in staat zullen zijn om het ook tijdens de pauze zonder telefoon te doen. “Wie de speelplaats van een middelbare school geobserveerd heeft, weet dat veel leerlingen op hun telefoon bezig zijn. Als die er dan opeens niet meer is, zal dat voor veel jongeren een grote aanpassing zijn.”

“Het zal voor veel jongeren een grote aanpassing zijn”

Moeder leerling

Directeur Filip Preckler verzekert dat in de komende weken en maanden bekeken wordt op welke manier het nieuwe beleid gehandhaafd wordt en of er sancties volgen voor wie zich niet aan de regels houdt. “Die communicatie volgt bij het begin van het nieuwe schooljaar. Belangrijk is nu om de ouders op de hoogte te stellen nog voor de inschrijvingen beginnen.”

Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de scholenkoepel waar het Sint-Lievenscollege deel van uitmaakt, laat weten dat er geen algemene richtlijn is voor het gebruik van smartphones in scholen. “Daar is vanuit de scholen ook geen vraag naar”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. “Scholen bepalen zelf hun beleid en vragen hoogstens ondersteuning, zoals advies over het bewaren van smartphones tijdens lesuren.”

“Wellicht is er geen enkele school meer die het gebruik van smartphones nog ongebreideld toelaat”

Filip Preckler

Algemeen directeur

Volgens Crombez heeft elke school vandaag een smartphonebeleid. “De laatste maanden hebben enkele scholen een verstrenging doorgevoerd, maar elke school is de voorbije jaren rond dit thema aan de slag gegaan. Wellicht is er geen enkele school meer die het gebruik van smartphones nog ongebreideld toelaat.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....