© AP

Als Israël doorgaat met het grondoffensief in Rafah, dan zullen de Verenigde Staten de levering van wapens en bommen stopzetten. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) gezegd in een interview met zender CNN.

Bron: BELGA

Vandaag om 00:50

Washington heeft duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van een offensief zonder een geloofwaardig plan om de burgers in de stad in het zuiden van de Gazastrook te beschermen. Biden “herhaalde maandag zijn duidelijke standpunt” tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Maar het Israëlische leger heeft woensdag zijn luchtaanvallen verdergezet, en zegt ook door te gaan met “gerichte” operaties in Rafah.

Eerder woensdag raakte al bekend dat de VS een wapenzending had opgeschort vanwege bezorgdheid om Rafah. Andere wapenleveringen worden “herzien”, klonk het nog woensdag. Momenteel bevinden zich in de stad ongeveer anderhalf miljoen Gazanen. De grensovergang is ingenomen door Israëlische troepen waardoor noodhulp wordt geblokkeerd.

“Burgers zijn gedood door Amerikaanse bommen”

Joe Biden

President VS

“Burgers zijn gedood in Gaza” door bommen die de VS hebben geleverd, zo betreurde Biden verder tijdens het interview, waarmee hij onrechtstreeks de rol van zijn land in deze oorlog erkent. De Democraat maakte naar eigen zeggen duidelijk aan Israël dat wanneer ze Rafah binnengaan – en dat hebben ze volgens Biden nog niet gedaan – hij de wapenlevering stopzet. (Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondanks de strenge taal, is daar voorlopig nog geen sprake van. Volgens Biden heeft Israël namelijk nog geen rode lijn overschreden, zo schrijft CNN. De operaties vonden plaats “op de grens”, aldus Biden. “Ze zijn de bevolkingscentra niet binnengegaan.” De VS verzetten zich tegen operaties in de bevolkingscentra van de stad, klinkt het nog.

“Het is gewoon verkeerd”, aldus de Amerikaanse president. De VS zullen wel de veiligheid van Israël blijven verzekeren, met luchtafweer voor de Iron Dome en manieren om zich te verdedigen tegen aanvallen uit het Midden-Oosten. Maar “we gaan niet de wapens en artillerie die gebruikt worden tegen steden leveren”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *