Robert Kennedy, een telg van de beroemde Iers-Amerikaanse familie, had in 2010 aan zoveel last van geheugenverlies en een gebrek aan mentale scherpte dat hij zich liet onderzoeken door verschillende topneurologen. Meerdere artsen dachten dat Kennedy een hersentumor had, zo stelt hij in een verklaring uit 2012, die hij aflegde tijdens de echtscheidingsprocedure van zijn tweede echtgenote en die The New York Times kon inkijken. Het bleek echter om een worm te gaan. Volgens zijn campagneteam heeft hij die waarschijnlijk opgelopen tijdens een van zijn reizen in Afrika, Zuid-Amerika of Azië toen hij nog milieuadvocaat was.

“Ik heb duidelijk cognitieve problemen”, stelt Kennedy in de verklaring van 2012. “Ik heb geheugenverlies op de korte termijn, en ik heb geheugenverlies op de langere termijn dat mij beïnvloedt.”

LEES OOK. Robert F. Kennedy wil president worden, en zijn familie wordt zijn belangrijkste tegenstander

Volgens medisch specialisten in The New York Times is het aannemelijk dat Kennedy een larve van een varkenslintworm in zijn brein had. Zo’n larve kan daar jarenlang leven zonder problemen te veroorzaken. Maar ze kunnen ook grote schade berokkenen, vaak als ze beginnen te sterven, met ontstekingen tot gevolg.

Fitte kandidaat

Kennedy’s woordvoerder zegt dat hij volledig hersteld is en dat er niets mankeert aan zijn brein. Ze reageerde lachend op de vraag of zijn gezondheidsproblemen een rol kunnen spelen bij de presidentsverkiezingen. “Dat is een hilarische suggestie, gezien de concurrentie.” Met zijn 70 jaar is Kennedy jonger dan de Democraat Joe Biden (81) en de Republikein Donald Trump (77).

Kennedy presenteert zichzelf als de relatief jongere en fitte kandidaat, maar heeft meer gezondheidsproblemen. Hij is vier keer opgenomen in het ziekenhuis voor een hartritmestoornis. Daarnaast heeft hij last van spasmodische dysfonie, waardoor zijn stembanden verkrampen. Dit maakt dat Kennedy moeilijker spreekt en vaak schor klinkt.

LEES OOK. Hoe een Kennedy-telg één van de meest invloedrijkste antivaxers werd en ook in ons land zou speechen

Overigens staat Kennedy bekend om zijn aparte kijk op gezondheid, en dan met name op vaccinatie. “Als je geen antivaxer bent, heb je niet goed opgelet”, staat op een sticker die hij graag promoot. Zijn stokpaardjes: het coronavaccin doodt kinderen, de vaccinproducenten trekken aan de regeringstouwtjes, de pandemie is gecreëerd om de wereldbevolking te kunnen vaccineren. Hij voerde jarenlang campagne tegen de vaccinatie van kinderen omdat vaccins autisme, hyperactiviteit, allergie en kanker zouden veroorzaken. Zijn organisatie Children’s Health Defense werd door Meta gebannen.

Kennedy kondigde in april vorig jaar zijn kandidatuur voor het Amerikaans presidentschap aan, eerst als Democraat, maar in oktober als onafhankelijke. Zijn familie is bepaald niet opgetogen over de kandidatuur.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *