De bemiddeling begon na een vakbondsbrief die eind februari werd verstuurd aan de raad van bestuur en die De Tijd kon inkijken. “In de loop der jaren hebben we een toenemend aantal incidenten waargenomen, waarbij sprake was van verbaal geweld door de CEO. Die gedragingen, gekenmerkt door een toxische houding gebaseerd op angst en intimidatie, stroken niet met de waarden en de ethiek van ons bedrijf”, luidt het in die brief.

Verder benadrukken de vakbonden dat “sommige feiten vast­gelegd en schokkend” zijn. “De stress die onze CEO ervaart, zijn poging om te stoppen met roken, zijn ­overmatig alcoholgebruik en het feit dat hij sommige mensen niet mag, kunnen dit gedrag niet rechtvaardigen”, zeggen de bonden in de brief. De 58-jarige Haek, sinds 2013 aan het hoofd van de Nationale Loterij, kreeg de voorbije jaren twee boetes van de arbeidsinspectie wegens ­roken in de kantoren, stipt De Tijd aan.

LEES OOK. Hoe armer de gemeente, hoe groter het aanbod van kansspelen

Rond de tafel

Naar aanleiding van de vakbondsbrief begon de voorzitster van de raad van bestuur, Géraldine Demaret, eind maart een bemiddelingstraject met een externe bemiddelaar. “De procedure loopt nog”, zegt Demaret in de krant. “Na een eerste ronde worden de ­partijen nu samen rond de tafel ­gezet. Het doel is de relaties te ver­beteren. De procedure is vertrouwelijk om ze alle kansen op slagen te geven. De sfeer is constructief.” Volgende week staan nog bemiddelingspogingen gepland, aldus De Tijd.

Het kabinet-Van Peteghem, dat bevoegd is voor de Nationale Loterij, bevestigt de procedure aan De Tijd. “We wachten de resultaten af en zullen op basis daarvan bekijken wat er moet gebeuren”, zegt de woordvoerder minister Van Peteghem in de krant.

“Geen vijftig oplossingen

Toch is de argwaan bij de bonden over de bemiddeling groot, gaat De Tijd verder. “Er zijn geen vijftig oplossingen. Of hij past zijn gedrag aan, of er komt een ­einde aan zijn mandaat.” De vakbonden schetsen een beeld van een CEO die zich almaar ongenaakbaarder voelt. “De Nationale Loterij is zíjn organisatie ­geworden, waar hij steeds minder tegenspraak duldt. Als je dat toch probeert, krijg je de volle laag en begint hij te schreeuwen. Mensen zijn bang van hem en gaan hem uit de weg.”

Haek wil niet in de krant reageren omdat “alle deelnemers van de bemiddeling een vertrouwelijkheidsovereenkomst hebben ondertekend”, klinkt het via de woordvoerder van de ­Nationale Loterij, Jérémie Demeyer.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *