Mooier dan dit wordt het niet. Een Friese HELD heeft een koninklijk lintje keihard geweigerd. Publiekelijk, met alles en iedereen eromheen. “Ik denk dat ik nu even moet ingrijpen,” zei de 70-jarige Piet de Haan uit Dokkum toen hij te horen kreeg dat hij benoemd werd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Vervolgens veegde hij de vloer aan met het koningshuis én met de mensen die hem hiervoor genomineerd hadden. “Ik heb niets met het koningshuis!”
De meeste lintjesaannemers zijn privé best kritisch op het koningshuis. Maar publiekelijk? Dat durven ze niet aan. Het is immers een “eer” om een lintje te krijgen van die familie. Of dat is zogenaamd het geval. Je moet het belangrijk vinden. En mooi. En dus houden ze hun mond en doen ze net alsof ze de Oranjes best fijn vinden. Natuurlijk is het ook een ego-dingetje. Je kunt de Oranjes niets vinden, maar zo “geëerd” worden, tja, daar word het gemiddelde ego van een gemiddeld persoon natuurlijk heel groot van.
Piet de Haan uit Dokkum is daar heel anders mee omgegaan. Deze dappere Friese held kreeg te horen dat het de koning heeft behagen om hem een lintje te geven. Nou, daar was Piet helemaal niet blij mee. En als echte Fries liet hij dat duidelijk merken ook. Kijk maar:

Deze Fries weigert zijn lintje! 💪🏻 😂👇🏻

“Ik denk dat ik nu even moet ingrijpen,” reageerde Piet toen hij te horen kreeg dat hij een lintje zou gaan krijgen. “Heel fijn al die lofuitingen,” zei hij vervolgens. “Maar we zijn hier in Dokkum, en Dokkum is de stad van de patriotten.”

“De patriotten” waren republikeinen. Trotse tegenstanders van Oranje. Zij waren rond 1800 aan de macht. Zij wilden een republiek, een vrij land. Een vrij Friesland. Uiteindelijk weten we allemaal wat er gebeurd is: de Oranjes konden toch aan de macht komen en Nederland veranderen in een monarchie.

Maar Dokkum was van, voor en door patriotten. Deze trotse Fries weet dat – en is er trots op. En dus gebruikte hij deze gelegenheid om even flink los te gaan.

“Ik heb een beetje een probleem met ‘zijne majesteit’,” ging Piet verder. “Ik denk niet dat ik daar aan meedoe. Als u zei ‘van de stad van Dokkum,’ dan was ik zeer vereerd. Maar het valt me een beetje tegen van de mensen die dit aangevraagd hebben dat ik niets met het koningshuis heb. Dat ik dit eigenlijk heel storend vind.”

“Dus ik gun dit lintje aan iemand anders,” concludeerde De Haan. “Ik hoop niet dat ik u beledig,” voegde hij daar voor de goede orde aan toe voor de burgemeester die hem het lintje wilde geven, “want het is niet persoonlijk bedoeld. Maar het is voor mij geen eer. Het is een soort dolksteek.”

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we PAL achter onze boeren. Daarom werken we samen met EerlijkEten om onze lezers in staat te stellen voor een goede prijs heerlijk, vers Néderlands voedsel te kopen. Bestel nu een geweldige vleesbox of Allrounddoos van EerlijkEten en proef het verschil met het voedsel uit supermarkten! 

“Ik heb mijn ideeën dus niet goed naar voren gebracht,” sloot hij af. Want De Haan is overduidelijk altijd heel fel tégen het koningshuis. En de mensen die met hem werken en die hem privé kennen zouden dat dus moeten weten.

Het mooie hiervan is dat dit een échte Fries is. Als Fries zijnde kan ik hier écht van genieten. Een Friese patriot die zijn geschiedenis kent, die weet wat de Oranjes hebben gedaan, die weten wat Friezen is afgenomen… en die gewoon keihard bot en direct is, en die in alle omstandigheden trouw blijft aan zijn principes. Héérlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *