© EPA-EFE

Een collectief van Belgische muzikanten, kunstenaars, cultuurwerkers en -liefhebbers roept op om Israël te weren van het Eurovisiesongfestival in Zweden. De open brief werd donderdag gepubliceerd in De Morgen. Onder anderen Tourist LeMC, Charlotte Adigéry en Daan ondertekenden de brief.

Bron: BELGA

Met de brief scharen de Belgische artiesten zich achter een eerdere open brief die door meer dan duizend Zweedse artiesten werd onderschreven.

De ondertekenaars brengen in herinnering dat Israël al meer dan 31.000 Palestijnen, onder wie 13.000 kinderen heeft gedood, en dat de Palestijnse bevolking in dehumaniserende omstandigheden leeft. “Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasting Union verwachten is dat zij de actualiteit, dat ze de waarschuwingen van het Internationaal Gerechtshof, ernstig nemen”, klinkt het.

Eerder had de VRT al aangegeven geen graten te zien in de deelname, aangezien het om “een niet-politiek evenement” gaat, “een competitie tussen publieke omroepen en niet tussen regeringen”. Maar de ondertekenaars herinneren eraan dat de publieke omroepen onder andere gefinancierd worden met overheids- en belastinggeld. Daarnaast zetelen in de raad van bestuur van de VRT en RTBF ook politieke vertegenwoordigers. Bovendien werd Rusland in 2022 wel geweerd wegens de oorlog in Oekraïne. “Waarom dan nu die dubbele moraal?”, vragen de artiesten zich af.

“Wij roepen de EBU, VRT en RTBF op om hun beslissing terug te komen, om een statement te maken tegen de genocide, en om Israël niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Zweden in 2024”, besluiten de ondertekenaars.

De brief werd ondertekend door onder anderen Johannes Faes (Tourist LeMC), Flip Kowlier, Charlotte Adigéry, Jef Neve, Daan, Boudy Verleye (Brihang), Johannes Genard (School is cool), Ayco Duyster, Rachida Aziz (artistiek directeur HOTM), Mich Leemans (programmator AB) en Sarah Bekambo (kunstenaar/programmator 404).

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *