Help anderen door dit met kennissen op je social netwerk te delen!

Dinsdag debatteerde FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen uitvoerig met demissionair premier Rutte, aangezien veel van zijn vragen niet werden beantwoord.

Zijn vragen gingen onder meer over Rusland, de oorlog in Oekraïne en de BRICS. Toen Van Houwelingen Rutte vroeg hoe groot Nederland de kans inschat op een wereldoorlog, ginnegapte hij wat met de Kamervoorzitter.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/johan-derksen-noemt-pepijn-van-houwelingen-een-druiloor-wat-een-engerd-is-dat-1.png
https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/johan-derksen-noemt-pepijn-van-houwelingen-een-druiloor-wat-een-engerd-is-dat-2.png

“Nou, ik vind het niet grappig,” reageerde Van Houwelingen, die toevoegde dat heel veel mensen zich hier grote zorgen over maken. “Maar de minister-president is blijkbaar alleen maar in staat om erover te lachen.”

Derksen noemt Van Houwelingen een druiloor:Ik ben de jury vandaag

Er gebeurde nog iets opmerkelijks tijdens het debat. Landen die niet bereid zijn hun grondgebied te verdedigen – en Oekraïne is bereid zijn grondgebied te verdedigen – gaan ten onder, beweerde Rutte. “Niet alleen worden ze opgeslokt door een ander land, maar zo’n land zal ook nooit meer kunnen opstaan daarna. Landen die wel bereid zijn om hun grondgebied te verdedigen, en hopelijk ook succesvol, kunnen wel weer opstaan, zelfs als het uiteindelijk niet succesvol zou zijn.”

Van Houwelingen wees erop dat er zat voorbeelden zijn van landen die niet zijn opgestaan, dus die oorlog hebben gevoerd en die oorlog verloren hebben. Wij zijn in 1830 ook grondgebied verloren, zei het Kamerlid, waarna de premier, die nog steeds de grootste schik had, hem corrigeerde: “1839.”

Hij kreeg bijval van de voorzitter: “Ik ben de jury vandaag en de minister-president heeft wel gelijk.”

‘Ouderwets scherp’

“We kunnen er een grap over maken met z’n allen,” probeerde Van Houwelingen nog, waarna Rutte er weer overheen denderde: “Nee het is geen grap. Het is een feitelijke correctie.”

Uitgerekend dit fragment pikte Vandaag Inside eruit om te laten zien. Wat volgde was een ouderwets rondje FVD-bashen. Volgens presentator Wilfred Genee, die duidelijk liet blijken dat hij het debat niet had gezien, werd Van Houwelingen hier ‘op zijn nummer gezet’ en was Rutte nog even ‘ouderwets scherp’.

Hilariteit alom in de studio: “Ik vind dat zo’n druiloor die gozer joh,” zei Johan Derksen, die eerder nog opriep tot het liquideren van FVD-voorman Baudet en daar niet voor werd vervolgd. “Wat een engerd is dat.”

Rutger Castricum kon het niet laten om ook even een sneer uit te delen: “Als je als Rutte daarmee in debat moet, dan wil je toch ook weg? Dan wil je naar de NATO.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8
4
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *