Er is weer meer bekend geworden over de situatie rond Joost Klein. De enige mogelijke conclusie is… wat wat Eurovisie Songfestival hier doet wanstaltig is. Joost zou een ‘dreigende’ beweging hebben gemaakt jegens een cameravrouw. Waarom? Omdat die hem filmde op een moment dat nadrukkelijk was afgesproken dat dit niet zou gebeuren.
Het vrouwtje hield zich dus absoluut niet aan de afspraken. Sterker nog, als je dit zo leest kan je nauwelijks aan de indruk ontkomen dat ze Klein bewust probeerde uit te dagen. Het doet denken aan deze actie van een Israëlische ‘journalist, waar wij eerder al over berichtten. Je gaat bijna denken: 1+1=2.

AVROTROS is ondertussen woest op EBU, de club die Eurovisie organiseert. “We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident,” aldus de omroep terecht. “We zijn heel teleurgesteld en ontdaan, ook voor alle miljoenen fans die zo ontzettend naar vanavond toe leefden. Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen.”

Kortom, het gaat nergens over. Joost werd op onjuiste wijze behandeld, gaf aan dat hij het daarmee niet eens was, de cameravrouw in kwestie ging lekker door, en daarna maakte hij een beweging – niet eens dat hij iets zei! – die door de vrouw als ‘bedreigend’ werd ervaren. Of, nou ja, dat zei ze naderhand tenminste.

Het debat lijkt in een bepaalde richting te gaan. Ierland heeft namelijk gezegd dat ze willen dat Israël uit het toernooi gegooid wordt. Daarnaast heeft de Poolse inbreng een statement gemaakt door op de foto te gaan op een manier die doet denken aan Joost – met wijde schouders, etc. – en met foto’s en vlaggen van alle deelnemers op de kleren… behalve die van één land. Israël dus.

Dit wijst er natuurlijk op dat er iets gaande is daar, met Joost en de fotografe in kwestie, waar ándere deelnemers het hunne van denken… En ja, dat impliceert ook weer iets over de identiteit van de vrouw in kwestie. Tenminste, dat wordt geopperd op sociale media. Interessant genoeg wordt officieel ontkend dat er een Israëlische link is. Dat doet je afvragen wat er echt gaande is.

De komende dagen en weken krijgen we ongetwijfeld veel meer te horen. Wat we nu al wel zien is dat er grote onrust is, chaos zelfs, bij Eurovisie. Het zou ons niet verbazen als er vanavond iets gebeurt daar waardoor het allemaal nog veel erger wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *