© AFP

Federale aanklagers hebben vrijdag Congreslid Henry Cuellar aangeklaagd wegens corruptie en het witwassen van geld. De zaak houdt verband met een Mexicaanse bank en een staatsbedrijf in olie en gas in Azerbeidzjan, zo hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Vandaag om 07:02

Henry Cuellar, een Democraat uit Texas, accepteerde ongeveer 600.000 dollar aan steekpenningen om de belangen van de bank en het bedrijf in kwestie te vertegenwoordigen over een periode van zeven jaar, tot ten minste november 2021, aldus de aanklacht. “In ruil voor de steekpenningen van het Azerbeidzjaanse olie- en gasbedrijf stemde Cuellar ermee in om zijn positie te gebruiken om het buitenlands beleid van de VS te beïnvloeden ten gunste van Azerbeidzjan”, zei het ministerie van Justitie in een verklaring. 

Wat de Mexicaanse bank betreft, stemde Henry Cuellar er naar verluidt mee in om invloed uit te oefenen op wetgevende activiteiten en lobbyde hij om maatregelen te verkrijgen die gunstig waren voor de bank.

Witwassen

Volgens het ministerie werden de betaalde bedragen witgewassen via lege vennootschappen van de vrouw van Cuellar, Imelda Cuellar, die ook wordt aangeklaagd. Het echtpaar verscheen vrijdag voor de rechter en werd op borgtocht vrijgelaten. In totaal hangt hen meer dan tien aanklachten boven het hoofd. 

In een verklaring ontkende Henry Cuellar samen met zijn vrouw strafbare feiten te hebben gepleegd en zei hij dat hij altijd had gehandeld “in het belang van het Amerikaanse volk”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *