Foto: Pexels/Lisa Fotios

Help mee door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!

Het beleid van de Nederlandse overheid richt zich op een verschuiving naar een voedingspatroon met in verhouding meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. De huidige doelstelling is een consumptieverhouding van 50/50 in 2030, schrijft de regering in antwoord op Kamervragen.

We moeten in 2030 (vanzelfsprekend 2030, want Agenda 2030) verplicht onze eiwitconsumptie voor de helft uit planten halen, zegt Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Dat is de zogenaamde ‘eiwittransitie’. U weet wel, om ‘het klimaat te redden’.”

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/geen-complottheorie-we-moeten-in-2030-verplicht-onze-eiwitconsumptie-voor-de-helft-uit-planten-halen-1.png

“Complottheorie? Het staat gewoon in een brief aan de Kamer,” aldus Van Houwelingen.

Dwangmethoden

Het betreft hier een consumptiedoelstelling. De overheid die voor jou bepaalt wat je wel en niet mag eten.

Het gebruik van dwangmethoden om deze doelstellingen te halen, mag een volgend kabinet dan ook niet schuwen.

Het kabinet heeft de doelstelling om in 2030 te komen tot een consumptieverhouding van 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon. Om deze doelstelling te kunnen halen, zie ik een grote rol weggelegd voor de verschillende partijen in de levensmiddelensector. Binnen Nederland zien we dat steeds meer partijen, zoals supermarkten en cateraars, in beweging komen, mede vanwege deze consumptiedoelstelling van de overheid, schreef demissionair minister van Landbouw Piet Adema afgelopen maand.

Op dit moment geen dwingende maatregelen

De minister merkte op dat sommige supermarkten een verschuiving naar een voedingspatroon met 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten als ambitie hebben in 2030.

Adema deed vervolgens een opmerkelijke uitspraak: “Op dit moment zet ik geen dwingende maatregelen in om hier verdere stappen op te zetten. Dit is aan een volgend kabinet.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
1
stem

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *