Foto: Thierry Baudet (Videostill YouTube/Forum voor Democratie)

Help mee door dit met iedereen op je social netwerk te delen!

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver kwam deze week tijdens een debat met verdachtmakingen richting FVD-leider Baudet over financiering uit Rusland.

Baudet schoot uit zijn slof en zei tegen Klaver: “Als je er nou nog een keer over begint, dan sla ik je echt op je bek, gast.” Dat herhaalde hij toen Klaver vroeg wat hij zei.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/03/rusland-deskundige-die-in-op1-mocht-leeglopen-over-baudet-is-aangesloten-bij-dit-onafhankelijke-instituut-1.png

Het bleek het begin te zijn van een gecoördineerde actie. De media berichtten dat politici zich door de website Voice of Europe lieten betalen met Russisch geld. Onder anderen Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff werden bij naam genoemd.

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt

Hoewel er niets bewezen is, werd het aan tafel bij de talkshows gepresenteerd als een voldongen feit. Op1 liet ‘Rusland-deskundige’ Helga Salemon aanschuiven om dit onderwerp te duiden.

Ze zei niet verbaasd te zijn: “De Russen doen dit al heel lang.”

“Wiens brood men eet, diens woord men spreekt: gisteren kwam ik bij Op1 aan het woord over nieuwe informatie dat Baudet en Wilders banden met het Kremlin hebben. Duidelijk is dat beiden de Russische agenda dienen,” beweert Salemon onomwonden.

Daarover gesproken: mevrouw is aangesloten bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Dit ‘onafhankelijke’ kennisinstituut is opgericht door professor Rob de Wijk, die te pas en te onpas aanschuift bij Op1. Het wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie en het hoofdkwartier van de Supreme Allied Command Transformation van de NAVO.

Meer boter dan hoofd

Het instituut krijgt ook geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Justitie, en de politie.

Vorig jaar bekritiseerde de Volkskrant het instituut nog wegens gebrek aan openheid over zijn financiële bronnen.

“De organisatie waar deze dame voor werkt, krijgt openlijk honderdduizenden euro’s van de NAVO en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Er is ondertussen meer boter dan hoofd,” zegt FVD-fractievoorzitter in Almere Brent Hadderingh over Salemon.

Ronduit bizar

FVD-fractievoorzitter in Hoogeveen Vincent Vos voegt toe: “Dus je gaat iemand die letterlijk in dienst van de VS is, laten spreken over zogenaamde buitenlandse beïnvloeding.”

“Ronduit bizar,” stelt Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Betaald door het Pentagon, in dienst van de VS dus.”

Salemon heeft een broertje dood aan kritiek. “Een kleine observatie wat betreft Russische inmenging in Nederland: ik heb inmiddels minstens 1000 mensen geblokkeerd die (on)bewust het Russische streven onze democratie te ondermijnen, delen. Toch komen er iedere keer weer tientallen reacties. Russisch trollenleger/bots?” vraagt ze op X.

Groteske luchtfietserij

Oud-Eerste Kamerlid René Dercksen dient haar van repliek: “Mevrouw Salemon blokkeert iedereen die haar vraagt om bewijs te leveren bij haar boude feitenvrije stellingen. Als je bewijs vraagt, ben je van Poetins trollenleger, waar ze ook al geen bewijs voor heeft.”

Salemon blokkeerde ook auteur en spreker Hans van Tellingen. “U doet als een complotdenker, mevrouw. U vermoedt iets, maar bewijst helemaal niets. Graag eerst bewijzen en niet zo roeptoeteren,” reageerde hij.

Dat ze grossiert in groteske luchtfietserij werd enkele jaren geleden al duidelijk, toen ze op NPO Radio 1 mocht leeglopen over ‘Russische beïnvloeding’.

Ze beweerde dat Poetin ook de Nederlandse politiek probeert te beïnvloeden. Volgens haar lieten Baudet en Wilders, maar ook Omtzigt zich eerder voor het karretje van het Kremlin spannen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9
94
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *