Ondernemer en podcaster Erik de Vlieger heeft vannacht en vanmorgen geschrokken en furieus gereageerd op berichtgeving bij de NPO en de NRC over zijn zogenaamde betrokkenheid bij het verspreiden van Ruslandpropaganda. Dit omdat hij jaren geleden betrokken was bij de Nederlandse tak van Voice of Europe. Daarbij heeft hij berichtjes van WhatsApp online gezet. Berichten waaruit blijkt dat de NRC-journalist in kwestie keihard liegt.
Om te beginnen werd De Vlieger bewust beschadigd bij de NPO, zowel bij Op1 als bij Nieuwsuur. Hier zat ene ‘Rusland deskundige’ genaamd Helga Salemon bij Op1. Daar beschuldigde ze De Vlieger letterlijk van het verspreiden van Russische desinformatie. Caroline van der Plas van BBB zat naast haar en zei er niets van. 

Tsjechische inlichtingendiensten hebben een Russisch netwerk voor desinformatie ontmanteld, waar ook Nederlandse politici bij betrokken zouden zijn. @Hsalemon is niet verbaasd. “De Russen doen dit al heel lang.” #Op1 #WNL

Op X weerlegt De Vlieger de beschuldigingen. Ten eerste, stelt hij, liegen Nieuwsuur, Op1 en Sophie en Jeroen over de website. “Ik heb die site niet opgericht,” aldus De Vlieger. Wat betreft Russische inmenging: “Nooit een Rus gesproken of poen ontvangen.” Ook dat is dus een broodje aap.

Vervolgens reageert hij online weten dat een zogenaamd journalistiek platform dat Investico heet stelt dat hij heeft gezegd tegen de website dat hij VoE in 2019 heeft verkocht. Het enige probleem met die statement? “Nog nooit gesproken met Investico.” Hij ként de website niet eens.

1/3 Waarom we worden voorgelogen door de media in Nederland: 1) Ik heb die site niet opgericht. (Overgenomen door @op1npo @nieuwsuur en Sofie 2) Russische inmenging? Nooit een Rus gesproken of poen ontvangen. (Bigtime Broodje aap uit de kindergarten) 3) Nog nooit gesproken…

Nieuws | ‘Voice of Europe’, het Tsjechische desinformatie-netwerk met Russische inmenging werd opgericht in Nederland, onder meer door vastgoedondernemer Erik de Vlieger. Hij verkocht het in 2019 laat De Vlieger weten aan Investico en @DeGroene platform-investico.nl/onderzoeken/ts…

Geen wederhoor

Opvallend genoeg hebben Op1 én Nieuwsuur – twee programma’s waarin De Vlieger feitelijk werd weggezet als een Russische agent – op geen enkele manier dan ook wederhoor gepleegd. In de journalistiek moet je een man over wie je dit soort dingen zegt zelf aan het woord laten. Je moet hem de gelegenheid geven om te reageren.

Dat is niet gebeurd. Ze hebben hem geen appje gestuurd, geen emailtje. “Zowel Op1 als Nieuwsuur hebben mij niets gevraagd,” aldus De Vlieger. “Helemaal niets. Komisch, triest en onthutsend.”

Nee zowel @op1npo als @Nieuwsuur hebben mij niets gevraagd. Helemaal niets. Komisch, triest en onthutsend

Heef @op1npo en @Nieuwsuur contact met jou opgenomen voor hoor en wederhoor?

Hetzelfde is het geval met Thierry Baudet. Dezelfde programma’s beschuldigden hem gisteravond ook van het één en ander. Ook hij is niet om commentaar gevraagd. Er worden dus beschuldigingen de wereld in geslingerd maar De Vlieger én Baudet krijgen bewust geen mogelijkheid om zich daar tegen te verweren.

NRC liegt bewust

Ook in het NRC Handelsblad wordt De Vlieger weggezet als een man met Ruslandconnecties vanwege zijn betrokkenheid jaren geleden bij de Nederlandse Voice of Europe. In het artikel staan enkele reacties van De Vlieger op de beschuldigingen. Die reacties zijn echt. Helaas staan er ook overduidelijke leugens in.

In het artikel staat dat De Vlieger even commentaar geeft. Maar vervolgens: “Nadere vragen over zijn rol destijds bij Voice of Europe, of zijn relatie met de pro-Russische politicus Baudet wil hij niet beantwoorden.”

Als je dat leest denk je als lezer natuurlijk dat De Vlieger vragen heeft gekregen over Baudet… maar dat hij die vragen van de hand wees. “Geen reactie, geen commentaar.” Dát is zoals het er staat.

Maar dat klopt niet. In directe communicatie met ‘journalist’ Wilmer van NRC schrijft De Vlieger dan ook: “Waarom lieg je? Je hebt niets over Baudet gevraagd. Waarom verzin je dat?”

Vervolgens citeert Wilmertje een appje van De Vlieger waarin die op een gegeven moment zegt dat hij “midden in het werk zit” en dus geen tijd heeft voor verder commentaar. “Dit gaf geen ruimte voor verdere vragen toch?” vraagt Wilmer daar quasi-onschuldig op.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we PAL VOOR DE WAARHEID. Wij laten ons door niemand stil slaan. Maar dit betekent wel dat we afhankelijk zijn van JOUW STEUN. Het kartel HAAT ons namelijk. Steun ons daarom! Hou ons Echte Rechts Geluid in de lucht. Doneer aan DDS via BackMe en strijd zij aan zij met ons voor De Waarheid!

Maar dat is natuurlijk niet zoals het er staat, in zijn artikel. “Nee je liegt,” schrijft De Vlieger dan ook. “Dat vind ik erg kwalijk. Waarom lieg je? Ik ben nieuwsgierig waarom je dat doet.”

“Ik lieg niet,” liegt Wilmertje daarop. “Ik schrijf dat je niet open stond voor verdere vragen en dat klopt. Dus ook niet over Baudet. Als je daar nu alsnog iets over wil zeggen, dan kan ik dat straks nog toevoegen.”

“Je liegt,” reageert De Vlieger daarop, “want je schrijft dat ik niet wil antwoorden over de relatie met Baudet. Dat heb je mij niet gevraagd, maar jij schrijft dat wel op. Dat heet een ‘leugen’ Wilmer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *