🕒 Leestijd: 2 minuten

Het bedrijf Ethris in Planegg bij München ontwikkelt een op mRNA gebaseerde neusspray met de naam ETH47, die bescherming moet bieden tegen virale infecties. De veiligheid en verdraagbaarheid van de spray worden getest in een lopend fase I klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk met 88 deelnemers. De neusspray is gebaseerd op gemodificeerd mRNA verpakt in lipide nanodeeltjes en is gericht op het bestrijden van respiratoire virussen. In tegenstelling tot conventionele vaccins bevat het instructies voor de lichaamseigen interferonen in plaats van virale eiwitten. Het wordt eenvoudig toegediend via een neusspray, die volgens de Duitse fabrikant vooral geschikt is voor kinderen en ouderen. Het gemodificeerde mRNA verlengt de houdbaarheid en maakt opslag bij hogere temperaturen mogelijk. De fabrikant voegt eraan toe dat de Ethris neusspray geen vaccinatie is, maar een profylactische antivirale therapie.

Ethris zet onderzoek naar mRNA-therapeutica voort, onder meer tegen SARS-CoV-2

Het biotechnologiebedrijf Ethris uit Planegg heeft 26,3 miljoen dollar (23,3 miljoen euro) opgehaald in een Serie B-financieringsronde onder leiding van Laureus Capital. Ethris wil het geld gebruiken om zijn mRNA-therapeutica en eigen platform verder te ontwikkelen en om de productiecapaciteit van het bedrijf uit te breiden. Ethris doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar mRNA als therapeutica en gebruikt zijn eigen en technologische platforms om therapieën te ontwikkelen voor verschillende ademhalingsziekten met een grote onbeantwoorde medische behoefte.

De opbrengst van de huidige financiering zal nu voornamelijk worden gebruikt om de twee belangrijkste programma’s van het bedrijf in klinische studies te onderzoeken:

1: ETH47 voor influenza en SARS-CoV-2

De ETH47 therapiekandidaat van het bedrijf bevat de mRNA blauwdruk voor het type III interferon IFN-λ, dat als neusspray rechtstreeks in de luchtwegen kan worden toegediend. Het activeert lokaal het aangeboren immuunsysteem op de plaats waar het virus binnenkomt en werkt breed tegen respiratoire virussen. Recente preklinische resultaten toonden een vermindering van de virale belasting en een toename van de overlevingstijd in in vivomodellen van influenza en SARS-CoV-2.

Ethris had in 2021 al financiering ontvangen van de Beierse overheid voor de ontwikkeling van de immunomodulator ETH47 als onderdeel van BayTherapie 2020 om de ontwikkeling van therapeutica tegen SARS-CoV-2 te ondersteunen. In het najaar van 2021 ontving Ethris – samen met Formycon en Pieris – ook de “Pharma Trend – Image & Innovation Award” voor “The Most Innovative Product” in de categorie van Leap Innovations.

2: Eiwitvervangingstherapie voor primaire ciliaire dyskinesie (PCD)

ETH42 is een eiwitvervangingstherapie voor primaire ciliaire dyskinesie (PCD). PCD is een zeldzame aangeboren aandoening die te wijten is aan structurele defecten of het ontbreken van de trilharen die onze luchtwegen afbakenen. In Duitsland lijden ongeveer 4000 patiënten eraan. Het gebrek aan mobiliteit van de trilharen leidt tot een onvermogen om de luchtwegen voldoende vrij te maken, wat vaak kan leiden tot blijvende longschade.

“De voltooiing van deze Serie B-financiering is een belangrijke mijlpaal voor Ethris en valideert het potentieel van onze eigen mRNA- en LNP-deliveryplatformen en het team van experts dat we hebben opgebouwd”, zegt Dr. Carsten Rudolph, CEO van Ethris. “Met het kapitaal van Laureus kunnen we onze veelbelovende therapeutische programma’s versneld naar de kliniek brengen en gebruik maken van de enorme mogelijkheden die onze technologieplatformen bieden om patiënten wereldwijd te voorzien van levensveranderende geneesmiddelen.

Naast vers kapitaal zorgt de financiering ook voor een uitbreiding van het personeelsbestand.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Source: artsenvoorvrijheid.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *