Foto: Pexels/Jeswin Thomas

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!

Ons land wordt volgeplempt met windmolens om ‘klimaatverandering’ tegen te gaan, maar volgens deskundigen veróórzaken ze dat juist.

Als je een heleboel windmolens op de zee of op het land plaatst, dan beïnvloeden ze de menging van de lucht en het water, zei Cyril Wentzel, voorzitter van De Groene Rekenkamer, voor de camera van Ongehoord Nederland.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/het-kaartenhuis-stort-in-waarom-windmolens-juist-klimaatverandering-veroorzaken-in-plaats-van-tegengaan-1.png
https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/het-kaartenhuis-stort-in-waarom-windmolens-juist-klimaatverandering-veroorzaken-in-plaats-van-tegengaan-2.png

Grootschalige windparken die nu op de Noordzee gepland worden, gaan wel degelijk het regionale klimaat beïnvloeden, waarschuwde Wentzel.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Opwarmt

Hij wees erop dat er in 2023 een studie is verschenen waarin dit wordt aangetoond, dat er meer verdroging plaatsvindt en dat het daardoor opwarmt.

’s Nachts is er normaal gesproken heel weinig verticale menging van de lucht, maar windmolens veroorzaken dan verticale menging van de luchtlagen en dan krijg je verwarming van de normaal wat koudere lucht aan de grond, aldus Wentzel.

100 kilometer

Auteur van ‘Windhandel’ Bert Weteringe zei in de studio van het tv-programma Ongehoord Nieuws dat windmolens juist klimaatverandering veroorzaken in plaats van waar ze voor bedoeld zijn, namelijk het tegengaan van klimaatverandering.

“Als je dit grootschalig gaat doen op zee, mengen ze die luchtlagen met elkaar, en krijg je wolken en mistvorming,” zei Weteringe. “In het zog van zo’n park, de windschaduw noemt men dat, kan het wel 100 kilometer duren voordat de windsterkte weer terug is op het originele niveau. Dat geeft aan hoe groot het gebied is dat beïnvloed wordt door die grote windparken.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
5
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *