Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelde demissionair premier Rutte een aantal vragen en zoals te doen gebruikelijk kreeg hij daar geen antwoord op.

Dinsdag gebruikte hij in de Tweede Kamer zijn interrupties in een vergeefse poging om alsnog antwoord te krijgen op zijn vragen.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/rutte-noemt-brics-heel-onduidelijk-rommelig-clubje-neem-dat-nou-niet-te-serieus-1.png
https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/rutte-noemt-brics-heel-onduidelijk-rommelig-clubje-neem-dat-nou-niet-te-serieus-2.png

Zo vroeg het Kamerlid of de premier kan definiëren wat niet winnen betekent in het geval van Rusland. “Nee, dat ga ik niet allemaal hier doen,” antwoordde Rutte kortaf.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Heel wat anders

Dan vraag twee. De Letse premier twitterde dat Rusland vernietigd moet worden. “Is een dergelijke totale oorlog ook de doelstelling van Nederland?” vroeg Van Houwelingen. Rutte zei dat hij niet elk commentaar van buitenlandse collega’s gaat becommentariëren.

Van Houwelingen vroeg hem ook of hij erkent dat er op dit moment sprake is van een proxyoorlog tussen het Westen en Rusland op het grondgebied van Oekraïne. Dat is volgens Rutte niet het geval.

Het Kamerlid zette hem vervolgens klem: Rutte zei ook dat dit ‘onze oorlog’ is en daarnaast heeft minister van Defensie Ollongren gezegd dat dit een goedkope manier is om die oorlog te voeren, want dat kost ons geen levens. Rutte beweerde vervolgens dat een proxyoorlog ‘heel wat anders’ is.

Heel onduidelijk, rommelig clubje

Toen volgde er een vraag over de BRICS-landen, waar een wel heel opmerkelijk antwoord op kwam. “Ziet de minister-president in dat de positie van het Westen eigenlijk steeds zwakker wordt, omdat steeds meer landen zich aansluiten bij de BRICS en we langzaam maar zeker geïsoleerd komen te staan?” vroeg Van Houwelingen.

Rutte beweerde dat de BRICS een ‘heel onduidelijk, rommelig’ clubje is. “Neem dat nou niet te serieus. Daar zitten India en China in, dus wat kan dat nou ooit worden?”

Echt wel iets aan de hand

Dat terwijl het samenwerkingsverband van BRICS-landen met de komst van vijf nieuwe landen goed is voor een derde van de wereldeconomie. De vijf nieuwe leden Saoedi-Arabië, Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten voegen zich bij Brazilië, China, India, Rusland en Zuid-Afrika.

Bovendien staan nog tientallen landen in de wachtrij. BRICS wordt ook economisch een serieuze tegenhanger van de G7. “Dus er is echt wel iets aan de hand,” zei geopolitiek analist Alex Krijger.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
3
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *