Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!

Plannen van het demissionaire kabinet om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een Kamermeerderheid. NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA staan in ieder geval achter de voorstellen van minister Piet Adema van Landbouw.

Nederland had lange tijd een uitzonderingspositie waardoor boeren meer mest mochten uitrijden dan elders in Europa. Die uitzondering, derogatie genoemd, valt komende jaren weg, met als gevolg dat boeren met grote mestoverschotten komen te zitten.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/landbouwminister-weigert-motie-uit-te-voeren-dit-vind-ik-toch-wel-heel-ver-gaan-1.png

Om dat te voorkomen wil Adema een minimale oppervlakte grasland per koe instellen en een nieuwe, brede uitkoopregeling voor boeren optuigen.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Nieuwe wetenschappelijke gegevens

Nederland raakte zijn uitzonderingspositie kwijt omdat de EU vindt dat de overheid te weinig doet aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

SGP-Kamerlid André Flach wees er in de Tweede Kamer op dat onlangs een rapportage van de Wageningen Universiteit is verschenen, die laat zien dat gebruik van drijfmest in plaats van kunstmest op grasland eerder leidt tot minder uitspoeling en verbetering van de waterkwaliteit dan andersom.

Hiermee is dus sprake van nieuwe wetenschappelijke gegevens ten opzichte van de huidige derogatiebeschikking, zei Flach.

En als-ie wordt aangenomen, ga ik ‘m ook niet uitvoeren

Er zijn mogelijkheden voor verdere verbetering van de waterkwaliteit door melkveehouders, benadrukte hij. Daarnaast is sprake van overmacht in verband met een nat voorjaar.

Flach diende een motie in die de regering verzoekt in te blijven zetten op bijstelling van de derogatieafbouw.

De reactie van Adema was veelzeggend. “U vraagt om toch weer met een pakket maatregelen, inclusief derogatie, naar Europa te gaan. Ik ga dat niet doen. Ik ontraad de motie,” beet de minister hem toe.

“En als-ie wordt aangenomen, ga ik ‘m ook niet uitvoeren,” voegde hij eraan toe.

Heel ver

Adema beweerde dat ‘het geen zin heeft’ om nu naar Europa te gaan.

“Ik vind het toch wel bijzonder dat de minister zegt: zelfs al zou de Kamer deze motie aannemen, dan ga ik ‘m niet uitvoeren. Dat vind ik toch wel heel ver gaan, eerlijk gezegd,” reageerde Flach.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
5
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *