🕒 Leestijd: 3 minuten

In deze video, bijna 10 jaar oud, van op “MakerCon” legt Alasdair Allan de “De onvermijdelijkheid van Smart Dust” uit. Een ongemakkelijke waarheid.

De komende tien jaar zullen we de dood zien van de universele computer. Alledaagse voorwerpen worden nu al slimmer en over tien jaar zal elk kledingstuk dat je bezit, elk sieraad en alles wat je bij je draagt, meten, wegen en rekenen zijn. Over tien jaar zal de wereld – jouw wereld – vol sensoren zijn. (anno 2009)

Die sensoren zullen noodzakelijkerwijs rekenkracht nodig hebben, en computers zullen vrijwel onvermijdelijk samen met die sensoren onze omgeving binnendringen.

We hebben het gehad over slim stof: computers voor algemeen gebruik, sensoren en draadloze netwerken, allemaal gebundeld in deeltjes op millimeterschaal die ronddrijven in de luchtstromingen, vlekjes rekenkracht, die zich op je huid nestelen, worden ingeslikt en je van binnen en van buiten in de gaten houden. – sinds eind jaren negentig.

De technologie is eindelijk bezig zijn achterstand in te halen – het grootste struikelblok is het aandrijven van de systemen – technieken voor passieve energieopwekking, zoals trillingsoogsters, zijn al behoorlijk teruggeschroefd, en hun schamele energieproductie is zeer geschikt voor de al even kleine energiebehoeften van de nieuwe generatie. slim stof.

Maar de alomtegenwoordigheid van slim stof – de onmiddellijke beschikbaarheid van rekenkracht en de algemene dekking van sensoren – betekent dat deze technologische verandering sociale verandering zal stimuleren.

De verspreiding van computers in de omgeving zal niet alleen betekenen dat rekenkracht altijd beschikbaar is, maar dat deze rekenkracht alomtegenwoordige monitoring en surveillance zal aandrijven.
De enige echte vraag is wie toegang zal hebben tot de sensoren, de rekenkracht en de gegevens die deze genereren.

Of de architecturen voor de slimme stofnetwerken peer-to-peer zullen zijn en die rekenkracht en detectie beschikbaar zullen maken voor individuen, of dat de netwerkarchitecturen commando- en controle in een paar handen zullen centraliseren. In het eerste geval zijn de sociologische veranderingen die daartoe zullen leiden enorm. In het verleden hebben we gezien dat het kwantificeren van dingen, het informeren van ons, het kwantificeren van de wereld ons in staat stelt betere beslissingen te nemen.

Data leidt tot datagestuurde beslissingen. In het laatste geval – of die handen nu van de overheid of van het bedrijfsleven zijn – zouden we midden in een slimme stofoorlog kunnen belanden, waarin concurrerende netwerken strijden om terrein – in de lucht om je heen, zelfs op je huid.

We staan in 2014 ​​aan de rand van een nieuwe paradigmaverschuiving in de computerwereld, die net als de smartphone, en daarvoor de desktopcomputer, sociale verandering zal aandrijven. Hoe die verandering ons zal beïnvloeden, valt nog te bezien. Aldus wetenschapper Alasdair Allan.

Is dit de reden waarom onze lucht nooit meer blauw is maar steeds gevuld met een waaier van vliegtuigstrepen, hetwelke op zijn minst, zichtbaar, het weer beïnvloeden en ons weerhouden van gezonde vitamine D door middel van zonlicht?

In dit artikel leggen we uit hoe ver we geëvolueerd zijn intussen en hoe dit allemaal aan elkaar linkt.

Hoe het allemaal in elkaar past: Covid, 5G, Nanotech en Transhumanisme

Op de NDC beurs legt Alasdair de huidige status uit.
Kwaadaardige intelligentie: snelle engineering en software-archeologie – Alasdair Allan.

We hebben een omslagpunt als het gaat om generatieve kunstmatige intelligentie, en de zaken veranderen momenteel zo snel dat het vakgebied van de ene op de andere week bijna onherkenbaar is.

Hoewel de implicaties van deze verandering op de lange termijn nog niet duidelijk zijn, zullen ondersteunende tools voor machine learning, net als de komst van andere nieuwe tools, het abstractieniveau voor sommige, misschien wel de meeste, ontwikkelaars veranderen. Maar of ‘prompt engineering’ een vaardigheid zal worden die we allemaal onder de knie zullen moeten krijgen, staat nog steeds open voor discussie.

Vergeleken met andere beroepen staat software-engineering nog in de kinderschoenen. Maar nu we bijna een punt hebben bereikt waarop de code nog steeds op de Maar wat de uiteindelijke uitkomst ook mag zijn, generatieve kunstmatige intelligentie brengt potentieel unieke ethische dilemma’s met zich mee , nieuwe veiligheidsproblemen en enkele zeer open vragen over de toekomst van ons beroep.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....