Luister naar dit Artikel

Listen to this article

De enorme drone-, kruisraket- en ballistische raketaanval van Iran op Israël is nu in de mondiale media besproken, waarbij de krantenkoppen aankondigden dat 99% van het spervuur werd neergeschoten door Israëlische, Amerikaanse en andere bevriende luchtverdedigingssystemen. De vraag die deze media stellen is wat het Israëlische antwoord zal zijn, alsof dat een kwestie is die strikt moet worden beslist door het kabinet van premier Netanyahu.


Steun World Unity: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Eerlijk gezegd merk ik op dat The Financial Times ook een artikel op de voorpagina heeft gepubliceerd waarin wordt uiteengezet wat zij beschouwt als het Iraanse perspectief op de aanval, namelijk dat deze succesvol was in zoverre het aantoonde dat hun land een directe militaire confrontatie met Israël niet uit de weg gaat, en is vol vertrouwen bereid een grootschalige oorlog te beginnen als het zover komt. Zie “We zijn gekker dan je beseft“: Iran brengt zijn boodschap over met een aanval op Israël. Teheran gelooft dat een gekalibreerd spervuur van raketten en drones voldoende is om de afschrikking te herstellen en het imago te versterken.’

Het Iraanse standpunt is echter veel genuanceerder en houdt een veel grotere bedreiging in, niet alleen voor Israël maar ook voor de gehele aanwezigheid van de Verenigde Staten in de regio dan de FT suggereert. Ik zeg dit op basis van een analyse die gisteravond werd gegeven tijdens de Vladimir Solovyov-talkshow op de Russische staatstelevisie door een vast panellid, Semyon Arkadievich Bagdasarov, een vooraanstaand Russisch specialist op het gebied van de regio.

Voor degenen die de 14 minuten van Bagdasarov in het originele Russisch willen zien en horen, klik op de link hier (minuten: 27 – 41).

In wat volgt geef ik een korte biografische schets van Bagdasarov, zodat de ernst van zijn opmerkingen beter kan worden gewaardeerd. Dan zal ik samenvatten wat hij in de ether zei.

Op 69-jarige leeftijd werd Bagdasarov geboren in Centraal-Azië in de Ferghana-vallei, die door Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië loopt. Dienovereenkomstig heeft hij het juiste geboorterecht op zijn functie sinds 2014 als directeur van de denktank genaamd het Centrum voor de Studie van de Landen van het Nabije Oosten en Centraal-Azië. Bagdasarov bereikte dit academische plateau echter nadat hij een opeenvolging van militaire en civiele regeringsposten had doorlopen, waaronder de vijf jaar die in 2007 begonnen als Doema-lid van de oppositiepartij ‘Voor een Rechtvaardig Rusland’ van Sergei Mironov, wat kan worden omschreven als enigszins aanmatigend. links van de regerende partij Verenigd Rusland.

Bagdasarov volgde een professionele opleiding aan een militaire academie en uiteindelijk ging hij met pensioen met de rang van kolonel. Daarna trad hij in overheidsdienst, eerst op regionaal niveau en vervolgens als deskundige bij de Doema, waar hij, zoals ik hierboven al zei, later werd verkozen.

In overeenstemming met wat het FT-artikel heeft gezegd, noemt Bagdasarov de Iraanse aanval op Israël een beperkte aanval die bedoeld is als waarschuwing, maar die ook specifieke tactische en strategische resultaten oplevert.

Aan de tactische kant was het zwermen van drones bedoeld om de Iron Dome en andere niveaus van Israëlische luchtverdediging te activeren, de locatie van hun samenstellende delen te onthullen en om de Israëlische voorraad relevante raketten uit te putten.

Volgens Bagdasarov moet de Israëlische bewering dat hij 99% van het binnenkomende spervuur heeft neergeschoten met een korreltje zout worden genomen. De belangrijkste doelen van de Iraniërs bij de aanval waren de Israëlische luchtmachtbasis in het zuiden van het land van waaruit de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus twee weken geleden werd gelanceerd, en een militaire inlichtingendienst die deze dodelijke aanval had voorbereid. De werkelijke omvang van de schade door Iraanse raketten moet nog worden geëvalueerd.

Bagdasarov legt uit dat de Iraanse aanval ‘beperkt’ was omdat deze bestond uit tamelijk langzaam bewegende drones en uit raketten met kleine kernkoppen. Dit waren niet het meest geavanceerde en dodelijke aanvalsmaterieel van Iran, dat in reserve is gehouden voor een eventuele tweede ronde.

Hoeveel drones, ballistische raketten en kruisraketten heeft Iran? Bagdasarov zegt dat niemand het precies weet, maar het kunnen er heel goed 10.000 of meer zijn en omvat enkele honderden zeer geavanceerde raketten die ook meerdere kernkoppen hebben en dus zeer moeilijk tegen te verdedigen zijn. De afgelopen twintig jaar heeft Iran zijn defensiebudget ingezet op raketten en drones, en heeft het land een grootschalige serieproductie van beide. Ondertussen beschikken de regionale bondgenoten van Iran ook over grote voorraden van deze wapens, waarvan sommige ook behoorlijk geavanceerd zijn. In het bijzonder heeft Hezbollah in Libanon mogelijk 1500 hoogwaardige raketten in haar arsenaal.

Op strategisch niveau heeft Iran aangetoond dat het in staat is een raket- en drone-aanval op Israël te coördineren met zijn regionale bondgenoten, om zo de dreiging die van alle kanten komt te maximaliseren.

Iran gebruikte de aanval om een politiek en militair doel te bereiken dat het land al lang ontging. Teheran heeft nu bedreigingen geuit tegen de Perzische Golfstaten om alles te bombarderen dat de Amerikanen in staat stelt hun luchtruim te gebruiken of op andere wijze de mogelijke wraakaanval van Israël op Iran vanuit hun grondgebied te vergemakkelijken. Deze staten vrezen allemaal een oorlog en hebben nu ingestemd met de eis van Iran. In feite doet dit decennia van onbetwiste Amerikaanse overheersing in de Golf teniet.

Iran heeft specifiek het Amerikaanse regionale commando in Qatar en de basis van de vijfde vloot in Bahrein bedreigd.

Dit laatste punt komt tot uiting in Biden’s laatste oproep tot terughoudendheid tegenover Israël. Washington heeft begrepen dat zijn strijdkrachten in de regio nu gegijzeld zijn door alles wat Netanyahu tegen Iran gaat doen als vervolg op het spervuur van dit weekend.

Bovendien heeft Iran op dreigingsniveau nog een nog ongebruikte maar duidelijk zichtbare troef in handen: zijn vermogen om naar eigen goeddunken de Straat van Hormuz te blokkeren en daarmee bijna alle export van gas en olie uit de regio af te sluiten. De Straat is slechts 50 km breed en kan gemakkelijk worden gecontroleerd door Iraanse anti-scheepsraketten aan land. Een dergelijke sluiting zou grote schade aanrichten aan de mondiale energiemarkten. Enkele dagen geleden werden we herinnerd aan de dominante positie van Iran daar, toen ze een containerschip van een Israëlische miljonair, dat er doorheen voer, veroverden en naar hun eigen kust stuurden.

En hoe zit het met de vermeende plannen van Israël om de nucleaire installaties van Iran aan te vallen? Bagdasarov benadrukt dat dit een onmogelijke doelstelling is. In de eerste plaats omdat het Iraanse nucleaire programma is verdeeld over 200 centra verspreid over het uitgestrekte land en veel van deze locaties zich in woestijngebieden bevinden die bedolven liggen onder 40 meter zand. De Israëli’s zouden slechts een paar van de bekendste nucleaire centra kunnen vernietigen. Ten tweede, omdat de Israëlische straaljagers, om hun doelen in Iran te bereiken, in de lucht moeten worden bijgetankt door Amerikaanse tankers, en het is nauwelijks geloofwaardig dat Biden zijn toestemming zal geven, gezien de manier waarop de regionale bases van de VS worden bedreigd.

Iran vuurde dit keer alleen op militaire objecten, maar als het niet 300 maar 10.000 raketten en drones gebruikt, zal Israël worden vernietigd. Hezbollah alleen al beschikt over 1.500 geavanceerde raketten. Iran heeft zeker echte raketten en drones die nog krachtiger zijn. Niemand weet precies hoeveel. De afgelopen twintig jaar heeft Iran ingezet op drones en raketten. In het assortiment hebben ze een aantal zeer geavanceerde meerkernkopraketten die niet te stoppen zijn.

Later in het programma (na 1 uur en 36 minuten) ondersteunde een militaire commentator die regelmatig panellid is bij de Solovjov-show, luitenant-generaal (gepensioneerd), Yevgeny Buzhinsky, hoofd van het Centrum voor Toegepast Militair Onderzoek van de Staatsuniversiteit van Moskou, de schatting van Bagdasarov dat dit slechts een waarschuwing was, een PR-oefening van Iran. Wat de schietpartij betreft, merkte hij op dat Rusland met zijn S400 en andere systemen waarschijnlijk de beste luchtverdediging ter wereld heeft, en toch spant het land zich in om de onderschepping van 99% te bereiken die Israël zo vrolijk heeft geclaimd.

Zoals gastheer Vladimir Solovjov bij de opening van het programma opmerkte: het belangrijkste feit is dat de Iraniërs het hebben gedaan. Ze spuugden op de VS en hun bondgenoten, en ze deden gewoon wat zij dachten dat nodig was. Als gevolg daarvan telt de wereld ‘gebouwd op regels’ voor niets.

Bronnen: gilbertdoctorow.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *