© Stichting Clintel/vrijdag 29 maart 2024

Clintel gaat het land in om het klimaatbeleid en de impact van de energietransitie aan de kaak te stellen. Het klimaatbeleid en de impact van de energietransitie gaan ons immers allemaal aan. Daarom komen we onder de naam ‘Clintel on Tour’ naar de mensen toe. Samen met lokale betrokkenen organiseren we bijeenkomsten over een onderwerp dat speelt, bijvoorbeeld plannen voor grote windturbines in het Nederlandse landschap. Wat kun je doen om tegengas te geven en je als bewoner goed te informeren? (Zie over de problemen met de plaatsing van nieuwe windturbines ook het voorbeeld in het item onderaan deze nieuwsbrief).

Op donderdag 4 en dinsdag 9 april zijn de eerste twee bijeenkomsten: in Hoge Hexel en Enschede, in samenwerking met Stichting Tegenwind. Bert Weteringe, auteur van het boek Windhandel, is een van de sprekers tijdens beide avonden over de impact van grootschalige energieopwekking met windturbines.

Meer (aanmeld)informatie over Clintel on Tour op 4 april en 9 april, vind je hier (Hoge Hexel) en hier (Enschede).

De film Climate: The Movie (The Cold Truth) galmt nog lang na. Clintel verzorgde op 14 maart met veel succes, en voor een zaal met ruim 500 bezoekers, de Nederlandse première van deze nieuwe klimaatkritische documentaire van regisseur Martin Durkin. De film, die inmiddels gratis online valt te zien, is de opvolger van ‘The great global warming swindle’ uit 2007, destijds de tegenhanger van ‘An Incovenient Truth’ van Al Gore. Vrijwel alle wetenschappers die in de nieuwe film worden geïnterviewd, zijn ook ondertekenaar van de World Climate Declaration van Clintel.

In zijn recente column voor Indepen, gaat Marcel Crok nader in op Climate: The Movie. Tevens beschouwt hij de nieuwe pro-kernenergie-film van Oliver Stone: Nuclear Now.

Lees het volledige artikel van Indepen: hier

Klimaatblogger Rob de Vos schrijft over de afname van zee-ijs in de zomer rond de Noordpool, die sinds ongeveer 2007 is gestopt, en haalt daarbij onder meer nieuw onderzoek met oude data van de Russische marine aan.

Hij concludeert dat er nog veel onduidelijk is: “De afname van het Arctische zee-ijs van 1980 tot ongeveer 2007 kan een onderdeel zijn van een natuurlijk cyclisch proces, alhoewel enige menselijke invloed niet uit te sluiten is. Dat cyclische gedrag van het zomerse zee-ijsoppervlak zou ook een verklaring kunnen zijn voor de stagnatie in de daling sinds 2007.

Lees het hele artikel: hier

Jurist Lucas Bergkamp buigt zich over linkse activisten, zoals Milieudefensie en Urgenda,  die steeds vaker ‘in het algemeen belang’ naar de rechter stappen: “Een algemeen belang-actie die slechts bijzondere belangen dient, is onverteerbaar. De ‘toegang tot de rechter’ en ‘democratische rechtsstaat’ zijn slechts drogredenen die de meeste burgers inmiddels als schaamlappen herkennen. Daarom is vereist dat het algemeen belang eindelijk eens in deze actie tot zijn recht kan komen. Als dat onmogelijk blijkt, is afschaffing nog altijd een goede optie. Aan het nieuwe kabinet is de keuze. Geen algemeen belang-actie zonder dat het algemeen belang is gegarandeerd.”

Lees de hele beschouwing van Bergkamp: hier

Bert Weteringe, ingenieur en auteur van het boek Windhandel, schrijft over de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch die fouten maken bij de visualisaties van nieuwe windturbines. Uit onderzoek van vereniging GROEN inZICHT, een bewonerscollectief dat tegen de komst van een grootschalig windpark in de Rosmalense polder is, blijkt dat deze visualisaties geen goede indruk geven van de werkelijke visuele impact voor de bewoners rondom de polder. “We hebben sterk de indruk dat de projectgroep Duurzame Polder bewust de visualisaties rooskleuriger wilden maken. Wij accepteren dat niet en verwachten van de projectgroep aangepaste visualisaties.”

Lees het hele artikel: hier

Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.

Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je  kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org

Source: clintel.nl

Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *