*
*
Duitse Groenen: fraude met kerncentrale-data..!

2024 © WantToKnow.nl/be (BRON HIER)

Volgens journalist Daniel Gräber in het Duitse conservatieve maandblad ‘Cicero’, vervalsten de Duitse politieke partij ‘Die Grünen’ (Groenen) met op zet studies om de kernuitstap door te drukken. Gräber onderbouwt zijn stelling met interne documenten van Duitse ministeries, die hij dankzij de wet openbaarheid van bestuur na heel veel tegenwerking te pakken kreeg. Aanvankelijk negeerden de Duitse media de zaak toen Cicero afgelopen donderdag uitpakte met het nieuws.

Maar omdat de buitenlandse pers de zaak wél oppikte en de reacties op sociale media grimmig werden, kwam het verhaal dan toch in de Duitse klassieke media. Al minimaliseren die de zaak. Met uitzondering van een van de grootste kranten: de Berliner Zeitung. Deze van oorsprong communistische krant is al vier jaar in handen van een conservatieve Keulse uitgeversgroep. Hetzelfde verhaal eigenlijk ook bij de Duitse politieke oppositie, die ook traag op gang kwam op dit nieuws. De fractieleider van de Duitse christendemocraten (CDU) stelde pas na het weekeinde, dat het parlement en de burgers belogen zijn…

Kerncentrales openhouden
De interne documenten brengen twee Duitse groene ministers in een uiterst lastig parket: Robert Habeck en Steffi Lemke, respectievelijk Minister voor Energie en Minister van Milieu. Na veertig jaar antikernenergie-activisme wilden de Groenen kennelijk definitief een einde maken aan de kerncentrales. De regering, waarin de Groenen vertegenwoordigd zijn en die eind 2021 aantrad, wilde rond de jaarwisseling van 2023 al een volledige kernuitstap realiseren.

Maar de Russische inval in Oekraïne stak daar een stokje voor, doordat zonder Russisch gas Duitsland enorme energietekorten riskeerde. De Duitse liberale coalitiepartners in de coalitie en de christendemocraten (in de oppositie) eisten daarop dat de kerncentrales langer open zouden  moeten blijven. Na veel touwtrekken hakte de socialistische bondskanselier Scholz de knoop door: er kwam een verlenging tot minstens april 2023.

Niet-ideologisch?
Het tijdschrift ‘Cicero’ schrijft nu dat ‘Strippenzieher der Grünen’, of de slippendragers van de Groenen, de beslissing hebben geprobeerd te manipuleren. Om te beginnen werd essentiële informatie achtergehouden. Ten tweede werden ongefundeerde en gekleurde besluiten doorgegeven als harde feiten aan de regering. Terwijl minister Habeck in het parlement had beloofd om niet-ideologisch naar het eventuele uitstel van de kernuitstap te kijken.

Hét hele punt in de discussie is of kerncentrales zonder een nieuwe vergunningsprocedure opnieuw opgestart of verlengd konden worden. Een vraag die werd gesteld op het moment dat de drie (volgens kenners veiligste en modernste kerncentrales van Europa) nog draaiden. De conclusie van de groene ministers was dat een nieuwe ‘Sicherheitsüberprüfung’ (een veiligheidscontrole) noodzakelijk was en dat ook de kernbrandstof een probleem vormde. Uitstel zou bovendien niet meer stroom opleveren dan de steenkoolcentrales die de regering achter de hand hield.

Valsspelen
Bijzonder is dat deze zelfde argumenten om de centrales de nek om te draaien, werden gebruikt door de Belgische ‘groene minister’ van Energie. Vier jaar lang haalde ze deze zaken aan, in haar strijd voor de definitieve sluiting van alle kernreactoren in België, in Doel en Tihange. Alleen zou het in België niet om alternatieve reserve-steenkoolcentrales gaan, maar over nog te bouwen gascentrales.

Maar in Duitsland blijkt nu heel duidelijk, uit minstens twee documenten, dat er een vals spel werd gespeeld. Op 1 maart 2022 zendt het ministerie van Leefmilieu een aantal scenario’s door over een verlenging die in de maat liep met de nucleaire veiligheid. Maar twee dagen later schrijft een afdelingshoofd binnen datzelfde ministerie, dat het veiligheidstechnisch onmogelijk was. Uitgerekend dat document -je raadt het al- legden de groene ministers op de regeringstafel.

Terwijl de bevoegde diensten uitstel dus mogelijk achten, besluit een topambtenaar dat het niet mogelijk is. Gevolg? Na vier maanden verlenging gaan alle kerncentrales onherroepelijk dicht. Volgens Cicero is dat het bewijs dat hier een beslissing volgens ideologische lijnen werd genomen. Duidelijk een beslissing in lijn van de standpunten van het kabinet van de groene minister. Maar er is meer..

Samenspanning
Volgens de journalist Daniël Gräher van Cicero, gaat het ook om collusie, samenzwering: dat is een behoorlijk zwaar strafbaar delict. Op afdelingen die vallen onder de ministers van Leefmilieu en Energie blijken veel verslagen en adviezen in laatste rechte lijn naar de regering, aangepast te zijn, in lijn met de groene ideologie van de ministers.. Feit is dat Duitse gezinnen en bedrijven afgelopen winter flink meer hebben betaald voor hun  stroom. Zonder kernenergie is stroom veel duurder geworden dan voorheen, mét kernenergie. Mede ook door de duurdere kolencentrales.

En daarnaast diende Duitsland ook massaal ook Franse stroom (uit kernenergie) in te moeten voeren, om aan haar behoefte te voldoen. Vooralsnog is er geen commentaar gekomen van de benadeelde kerncentrale exploitanten in Duitsland, zoals energiereus RWE en EnBW. Een verhaal dat ongetwijfeld nog een staartje zal krijgen,  omdat de coalitiepartners van de Groenen zich natuurlijk bedonderd voelen..!

* * *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *