BERKELEY, CALIFORNIA - JULY 22: Een voetganger loopt langs een bord voor de campus van U.C. Berkeley op 22 juli 2020 in Berkeley, Californië. U.C. Berkeley kondigde dinsdag plannen aan om over te schakelen op online onderwijs voor de start van het herfstsemester van de school vanwege de pandemie van het coronavirus COVID-19. (Foto door Justin Sullivan/Getty Images)
(Foto door Justin Sullivan/Getty Images)

OAN’s Elizabeth Volberding
3:44 PM – maandag 1 april 2024

Nadat de Universiteit van Californië in Berkeley, een van de meest sociaal liberale en linkse hogescholen van het land, is beschuldigd van racisme omdat naar verluidt werd voorkomen dat blanken en mensen met een blanke achtergrond op zaterdag een boerderij van de gemeenschap bezoeken, zorgt deze universiteit nu voor controverse.

Advertentie

“Black, Indigenous, and People of Color” (BIPOC) zijn de enigen die op zaterdag gebruik mogen maken van de Gill Tract Community Farm in het nabijgelegen Albany. Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van een klacht van de Mountain States Legal Foundation bij het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs.

Sommigen hebben de actie echter bekritiseerd als een voorbeeld van “systemisch racisme.”

Na een klacht die door de Mountain States Legal Foundation was ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Onderwijs, liet de universiteit aan de New York Post weten dat ze beschuldigingen onderzoekt dat de “Gill Tract Community Farm” in het naburige Albany haar ruimte op zaterdag alleen aan “zwarte, inheemse en gekleurde mensen” zou hebben gegeven

“UC Berkeley denkt dat rassenscheiding nu progressief is, maar het is niet anders dan segregatie in het verleden,” zei William Trachman, de algemeen adviseur van de groep. 

“Blanken de toegang ontzeggen tot Berkeley’s College of Natural Resources Farm op zaterdag is een duidelijke schending van Titel VI, die onderwijsinstellingen verbiedt zich bezig te houden met rassendiscriminatie of dit toe te staan,” voegde Trachman, een UC-Berkeley alumnus, eraan toe.

Hij stelde ook voor dat de federale overheid een grondig onderzoek zou doen naar elke afdeling van UC Berkeley in een poging om “systemisch racisme” te identificeren.” 

De boerderij werd in 2013 opgericht als een samenwerking tussen UC Berkeley en de lokale gemeenschappen. Als onderdeel van de “food justice” beweging verbouwen wetenschappers en studenten gewassen voor voedzame maaltijden en doen ze onderzoek naar stedelijke landbouw, aldus de website van de boerderij.

In een van de e-mails van de agrarische programmamanager die in de klacht is opgenomen, staat: “Zaterdagen zijn uitsluitend BIPOC. Uitzonderingen zijn alleen gemaakt voor evenementen die in het teken staan van BIPOC en met voldoende vooraankondiging en planning.”

“Ik vertrouw erop dat jullie solidair zijn met het handhaven van de grenzen rond die veilige en heilige ruimte,” zei de manager van de boerderij.

Een vertegenwoordiger van UC Berkeley beweerde dat de universiteit niet op de hoogte was van de discriminatieklacht totdat de New York Post contact met hen opnam en hen een kopie stuurde. 

“De anonieme teksten bij de klacht bevatten geen specifieke informatie over tijd of plaats. En, zoals je kunt zien, maken de website en de agenda van Gill Tract geen enkele melding van een programma of activiteit zoals beschreven in de klacht,” aldus UC-Berkeley woordvoerder Dan Mogulof.

“Dat gezegd hebbende, de universiteit neemt klachten als deze uiterst serieus en ik kan u verzekeren dat ik maandag contact zal opnemen met de juiste mensen op de campus in een poging te achterhalen wat de feiten zijn,” voegde hij eraan toe.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot in juni vorig jaar dat de rassenbewuste of “affirmative action” toelatingspraktijken van universiteiten ongrondwettelijk waren en ingetrokken moesten worden, wat de aanleiding was voor de aanklacht tegen UC Berkeley’s vermeende gesegregeerde landbouwpraktijk.

Vanwege beschuldigingen dat ze neerkomen op omgekeerde discriminatie, zijn meer universiteitsprogramma’s die speciale kansen voor zwarte studenten en andere minderheidsgroepen bevorderen door middel van “diversiteit, gelijkheid en inclusie” (DEI) en rassenbewustzijn ook onderwerp geworden van gerechtelijk onderzoek.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis nieuwsberichten rechtstreeks in uw inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *