U.S.S. Arizona-overlevende Lou Conter kijkt toe bij de Arizona Herdenkingsmuur tijdens een herdenkingsdienst ter gelegenheid van de 74e verjaardag van de aanval op de Amerikaanse marinebasis in Pearl Harbor 07 december 2015 op het eiland Oahu bij de Kilo Pier, Joint Base Pearl Harbor-Hickam, in Honolulu, Hawaï. In 1941 vielen de Japanners Pearl Harbor aan, waarbij duizenden doden vielen en de VS in de Tweede Wereldoorlog werden gelanceerd. (Foto door Kent Nishimura/Getty Images)

OAN’s Brooke Mallory
5:43 PM – maandag 1 april 2024

Volgens zijn familieleden die met de pers spraken, is de heldhaftige 102-jarige laatste overlevende van het slagschip USS Arizona, dat in 1941 tijdens de aanval op Pearl Harbor door de Japanners tot zinken werd gebracht, maandag overleden.

Advertentie

Lou Conter was na de aanval luitenant-commandant bij de marine. Op 20-jarige leeftijd was Conter aanwezig toen honderden Japanse vliegtuigen een verrassingsaanval uitvoerden op Pearl Harbor, waarbij de Arizona samen met drie andere slagschepen tot zinken werd gebracht.

Het lanceerde de Verenigde Staten in oorlog met Japan en er wordt aangenomen dat 2400 mensen omkwamen, waarvan 1200 alleen al op de kust van Arizona.

In het gezelschap van zijn dierbaren overleed Conter aan hartfalen in zijn huis in Grass Valley, Californië, volgens The Associated Press. De U.S.S. Arizona Memorial eerde hem voor het leiden van een “lang en gedistingeerd leven.”

Op 7 december 1941, net voor achten in de ochtend, was Conter, die als kwartiermeester aan boord van de Arizona werkte, aan dek toen Japanse vliegtuigen de haven aanvielen.

“Jongens renden uit het vuur en probeerden over de zijkanten te springen,” verklaarde Conter in een interview. “Overal op zee brandde olie.”

De wrakstukken van de Arizona op de bodem van Pearl Harbor bevatten meer dan 900 overblijfselen van zeelieden, en slechts 335 zeelieden kwamen er levend uit.

Conter ging na de aanval op Pearl Harbor naar de Naval Flight School en vloog in een PBY Catalina, een watervliegtuigbommenwerper die werd gebruikt om op onderzeeërs te jagen. Hij voltooide meer dan 200 missies tijdens nachtelijke vluchten met een squadron dat bekend stond als de “Black Cats”

In 1943 werd Conter neergeschoten in de buurt van Nieuw-Guinea. De bemanning werd echter gered door een nabijgelegen vliegtuig dat een reddingsboot dropte

Later, als voorbereiding op het neergeschoten worden als een van de eerste SERE-officieren van de marine (survival, evasion, resistance, and escape), leerde hij matrozen overleven in de jungle en andere tactieken.

Na 28 jaar dienst ging hij in 1967 met pensioen bij de marine.

“Ik ben blij dat hij vrede heeft. Ik ben blij dat hij niet heeft geleden. Ik weet dat toen hij overging, er zoveel mensen op hem wachtten – zijn vrouw Val, van wie hij zielsveel hield,” zei zijn dochter Louann Daley

Ron Fudge en Tony Conter, zijn twee zonen en zijn dochter Louann blijven hem herdenken na zijn overlijden.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis het laatste nieuws direct in je inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *