Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!

AstraZeneca heeft zijn COVID-19-vaccin wereldwijd teruggetrokken, meldt de Britse krant The Telegraph. In 2021 gaf de farmareus toe dat het vaccin trombose met trombocytopenie syndroom (TTS) kan veroorzaken.

Het vaccin kan niet langer gebruikt worden in de EU. In Groot-Brittannië loopt momenteel een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca omdat het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en zelfs de dood zou hebben veroorzaakt.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/dit-zeiden-de-jonge-koopmans-en-van-ranst-over-het-astrazeneca-vaccin-dat-nu-wereldwijd-is-teruggetrokken-1.png
Grove schande

“Verbijsterend. Het eerste coronavaccin dat van de markt wordt gehaald. Miljarden mensen werden hiermee gevaccineerd onder de valse belofte dat het ‘veilig en effectief’ was en volgens Hugo de Jonge waren er geen bijwerkingen,” reageert oud-Kamerlid Wybren van Haga.

“Maar het was experimenteel en ongecontroleerd. De schade is enorm en mag niet zonder consequenties blijven!” vindt Van Haga.

Bioloog Richard Steenvoorden zegt het ‘een grove schande’ te vinden dat de overheid dit aan de bevolking opdrong.

Achteraan in de rij

De Jonge, maar ook viroloog Marion Koopmans en Marc Van Ranst hebben de afgelopen jaren opmerkelijke uitspraken gedaan over dit specifieke vaccin.

In 2021 hervatte toenmalig coronaminister De Jonge na een korte pauze het prikken met AstraZeneca. “[Het] is een werkzaam vaccin, een veilig vaccin. Er is geen oorzakelijk verband aangetoond met de onderzochte complicaties. En zelfs al zou dat er zijn, dan is de kans daarop heel klein,” beweerde de minister.

Hij riep mensen op om vooral een AstraZeneca-prik te halen. “Als je nu bedankt voor AstraZeneca, sta je achteraan in de rij. Dan kan het maanden duren voor je aan de beurt bent voor een ander vaccin.”

Bliksem

Koopmans bagatelliseerde het risico op een bloedstolsel na vaccinatie met AstraZeneca. “Oké, even opgezocht: kans op trombose na AZ-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door een hond en kans op overlijden door bliksem in,” schreef ze op X.

Van Ranst verdedigde de beslissing van België in maart 2021 om als één van de weinige landen ermee te blijven prikken ondanks de bloedklonters als bijwerking.

Op CNN zei hij: “Toen grote en invloedrijke landen de vaccinaties stopzetten, werden andere landen te voorzichtig en durfden ze het niet aan om zich te baseren op het bewijs en namen ze beslissingen op basis van emoties.”

Van Ranst zei ook dat de bijwerkingen zich ‘veel minder vaak voordeden dan je zou verwachten’.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Als je als huisarts mensen wees op het feit dat bijwerkingen op de langere termijn nog onbekend waren, kon je beschuldigd worden van desinformatie en gemeld worden bij de inspectie.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
5
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *