De Amerikaanse president Joe Biden spreekt over de oneerlijke handelspraktijken van China in de Rose Garden van het Witte Huis in Washington, DC, op 14 mei 2024. Biden richtte zich dinsdag op China en zei dat Peking “bedriegt” in plaats van concurreert op het gebied van handel, terwijl Washington steile tariefverhogingen onthulde op Chinese importproducten zoals elektrische voertuigen en halfgeleiders. (Foto door MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

OAN’s Brooke Mallory
10:53 AM – dinsdag 14 mei 2024

President Joe Biden heeft dinsdag verklaard dat het Witte Huis tarieven gaat heffen op Chinese goederen ter waarde van 18 miljard dollar, waaronder elektrische auto’s (EV’s), in een poging om wat hij oneerlijke handelspraktijken van zijn internationale rivaal noemt tegen te gaan.

Advertentie

De actie van de Verenigde Staten verhevigt wat sommige analisten zien als een tumultueus handelsconflict met China, nu de twee grootste economieën ter wereld met elkaar wedijveren om de macht.

Volgens het Witte Huis zal het tarief voor elektrische voertuigen dit jaar verviervoudigen van 25% naar 100%. “China’s grootste fabrikant van EV’s, BYD, verkoopt de auto’s al voor $10.000,” berichtte NBC News

“China gebruikt hetzelfde draaiboek als voorheen om zijn eigen groei te stimuleren ten koste van anderen door te blijven investeren ondanks de overcapaciteit in China en door de wereldmarkten te overspoelen met exportproducten die ondergeprijsd zijn door oneerlijke praktijken”, zegt Lael Brainard, de nationale economisch adviseur van het Witte Huis. “China is gewoon te groot om zich aan zijn eigen regels te houden.”

China heeft de poging van de VS om de internationale concurrentie te verstikken “ongegrond” genoemd en de bewering over overcapaciteit weerlegd. Beijing is “consequent tegen unilaterale tariefverhogingen” die verder gaan dan de WTO-regels, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

China “zal [nu] alle noodzakelijke maatregelen nemen om zijn legitieme rechten en belangen te beschermen”, aldus woordvoerder Wang Wenbin.

De regering Biden zinspeelt al weken op de verandering. Vorige maand zei de president dat de tarieven op Chinees staal en aluminium waarschijnlijk zouden worden verdrievoudigd.

De volgende tariefverhogingen zijn dinsdag door het Witte Huis aangekondigd:

  • Zekere persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder bepaalde ademhalingstoestellen en maskers, worden dit jaar verhoogd van 0-7,5% naar 25%.
  • Halfgeleiders zullen toenemen van 25% tot 50% in 2025.
  • Natuurlijk grafiet en permanente magneten zullen toenemen van nul naar 25% in 2026.
  • Rubber medische en chirurgische handschoenen zal toenemen van 7,5% tot 25% in 2026.
  • Sommige staal- en aluminiumproducten zullen dit jaar stijgen van 0-7,5% naar 25%, en batterijonderdelen zullen stijgen van 7,5% naar 25%.
  • Lithium-ion EV batterijen zullen dit jaar stijgen van 7,5% naar 25%, terwijl lithium-ion niet-EV batterijen zullen stijgen van 7,5% naar 25% in 2026.
  • Zekere andere kritieke mineralen zullen dit jaar stijgen van nul naar 25%.
  • Zonnecellen zullen dit jaar toenemen van 25% tot 50%.
  • Naalden en injectiespuiten gaan dit jaar van nul naar 50%.

Hoewel tegenstanders beweren dat hogere tarieven vaak averechts werken en de inflatie en de kosten voor de consument opdrijven, beweerde de regering dat dit niet het geval zou zijn.

“Deze maatregelen hebben geen inflatoire gevolgen”, zei een hoge regeringsfunctionaris tegen verslaggevers. “Ze zijn vooral gericht op strategische sectoren waar we binnenlandse investeringen aantrekken.”

Terwijl heeft de Trump-campagne de door Biden voorgestelde verhoging van de tarieven afgekeurd.

“Na een groot deel van zijn presidentschap gevochten te hebben om het handelsbeleid van president Trump ongedaan te maken, komt Biden’s falen om Amerikaanse fabrikanten te beschermen nu terug en achtervolgt zijn regering, en hardwerkende Amerikanen weten dat het te weinig en te laat is,” verklaarde Karoline Leavitt, een woordvoerder van de Trump-campagne. “De vergeten mannen en vrouwen weten dat president Trump de enige is die hard is en zal zijn tegen China.”

Supporters van Biden stellen dat zijn regering een balans probeert te vinden tussen het beschermen van de Amerikaanse productie en het omlaag brengen van de kosten van duurzame energie. Critici beweren echter dat het beschermen van de Amerikaanse productie helemaal onderaan het lijstje van de regering staat.

Alex Durante, econoom bij een denktank in Washington, vertelde verslaggevers dat “de regering Biden twee concurrerende doelen heeft… Tarieven zijn in het algemeen slecht economisch beleid. Ik denk dat de regering er afstand van moet nemen.”

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis het laatste nieuws rechtstreeks in uw inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *