Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Het was de Nederlandse inlichtingendienst MIVD die de Verenigde Staten waarschuwde voor plannen om de Nord Stream-gaspijpleiding te saboteren.

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen vroeg demissionair minister van Defensie Ollongren of de Kamer alle documenten van de MIVD kan ontvangen waarin melding gemaakt wordt van de ‘Nord Stream-gasleiding’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/alles-rond-de-aanslag-op-nord-stream-blijft-strikt-geheim-wat-het-kabinet-betreft-hoe-zou-dat-nou-toch-komen-1.png

Dat kan volgens Ollongren niet. “Dit gelet op de waarborgen die de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 bevat over onder meer de wettelijke plicht tot geheimhouding van de werkwijze van de diensten,” schrijft de minister.

Hoe zou dat nou toch komen?

“In het algemeen geldt dat de Kamer over de vertrouwelijke aspecten van het werk van de diensten via de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) wordt geïnformeerd,” voegt ze toe.

Van Houwelingen: “Alles rond de aanslag op Nordstream is en blijft strikt geheim wat het kabinet betreft, hoe zou dat nou toch komen?”

Vreemde voorwerpen

Vorig jaar liet de Veiligheidsraad van de VN weten geen onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de sabotage van de gaspijpleidingen.

Zweden stopte begin februari dit jaar met het onderzoek naar de explosies die de pijpleidingen onklaar hebben gemaakt. Later die maand stopte ook Denemarken met het onderzoek naar de Nord Stream-explosies.

Eind 2022 had Zweden bevestigd dat de explosies het gevolg waren van sabotage. Bij de uitgevoerde analyses zijn sporen van explosieven aangetroffen op verschillende ‘vreemde voorwerpen’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
14
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *