© AP

In Malmö heeft Nemo met Zwitserland het Songfestival gewonnen. Die schrijft daarmee geschiedenis, want de artiest is de eerste openlijk non-binaire artiest die daarin slaagt. Daarmee komt een wel zeer tumultueuze 68ste editie van het liedjesfestijn tot zijn einde. Een jaargang waarbij het nauwelijks over muziek ging. Des te meer over de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van Joost Klein.

Eva De Poorter vanuit Malmö, Zweden

Vandaag om 00:45

Met 591 punten in totaal wist Nemo en zijn indrukwekkend The code het Eurovisiesongfestival te winnen. Dat wil zeggen dat de liedjeswedstrijd volgend jaar naar Zwitserland trekt. De artiest bracht keer op keer een indrukwekkende versie van het nummer dat doorspekt is met verschillende stijlen. Van rap, tot opera tot epische filmmuziek. Dat allemaal terwijl die balanceert op een ronddraaiende schijf. “Dankjewel”, was hun eerste reactie op het podium.

“Ik hoop dat deze wedstrijd kan blijven opleven naar zijn motto, en kan staan voor vrede!” De jonge Zwitser was duidelijk hevig geëmotioneerd, waarna hij meteen zijn overwinningslied mocht brengen.

Van de vakjury kreeg hij van de 36 landen – Zwitserland niet inbegrepen dus – 22 keer de ‘twelve points’. Bij de televoting was hij niet de populairste, maar met 226 punten sprong hij vlot naar de eerste plaats. De populairste bij de kijkers was Kroatië, de afgetekende favoriet bij de bookmakers. Zij kregen 337 punten van het publiek, en twee keer twaalf punten van de vakjury’s.

Israël kreeg vooral veel 0 punten bij de vakjury, maar wist toch nog vijfde te worden, dankzij de televoting. Ze waren de tweede populairste bij het publiek met 323 punten. Van de Belgische vakjury kreeg Frankrijk de 12 punten, Israël ging met 5 punten naar huis. Bij de televoting was Israël de populairste in ons land, zo werd meteen op het einde bekendgemaakt.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *