Help door deze info met anderen op je social netwerk te delen!

De hulpdiensten waren zondag gealarmeerd om ‘het hoge aantal onwelwordingen’ bij de marathon van Leiden. De afstand van 10 kilometer werd zondagmiddag afgelast.

Veel deelnemers die onwel raakten, zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor overvol en konden geen mensen meer opnemen. Vervolgens is besloten het evenement af te gelasten omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/ziekenhuizen-vol-door-vele-onwelwordingen-marathon-in-leiden-we-doen-weer-net-alsof-er-niets-aan-de-hand-is-1.png

Een ‘flink aantal’ mensen werd vervoerd naar het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis. Voor zover bekend is niemand overleden.

Het lijkt hier goed mis te zijn

De hulpdiensten konden het grote aantal mensen dat onwel werd niet meer aan. “De druk op de ambulances, ziekenhuizen en andere hulpdiensten werd te groot waardoor er geen ander besluit mogelijk was. De veiligheid en gezondheid van mensen gaat voor alles,” zei burgemeester Peter van der Velden.

“Het lijkt hier goed mis te zijn. Overal zijn hulpdiensten aan het werk,” zag een verslaggever van Omroep West.

Volgens een woordvoerder raakten mensen onwel door de ‘hitte’. Die uitspraak doet de wenkbrauwen fronsen. “Mijn man liep jaren marathon en zelf vaak bij die wedstrijden geweest, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt en ook niet toen het 30 graden of zelfs warmer was! Dus?” reageert Maria.

We doen gewoon alsof er niets aan de hand is

Fred voegt toe: “Goh, hoe zou dat nu toch komen? Vijf jaar geleden (in 2019 dus) liep ik een 10 kilometer in nóg warmere omstandigheden en toen waren er maar een paar uitvallers/onwel.” Hij plaatst bij zijn reactie een paar emoji’s van een prik.

Fotograaf en cameraman Guus Schoonewille vindt het opmerkelijk dat niet bekend is gemaakt hoeveel mensen onwel zijn geworden. “Anders zouden mensen wel eens kunnen gaan vergelijken met andere marathons onder gelijke (weers)omstandigheden. En dan uitkomen op een fractie van dat aantal,” merkt hij op.

“Maar we doen gewoon weer net alsof er niets aan de hand is!”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
3
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *