oorlog in Oekraïne

Een vrouw wordt geëvacueerd na een Russische luchtaanval.© ap

Met het nieuwe offensief verplichten de Russen de Oekraïense troepen om hun defensie rond Charkov, de tweede stad van het land, te versterken.

reuters, rte

Vandaag om 03:00

Een nieuw Russisch offensief heeft de Oekraïense strijdkrachten in de noordelijke regio rond Charkov in een moeilijke situatie gebracht. Het Oekraïense leger wist de Russen zo’n twee jaar geleden terug te dringen uit de grensregio, maar met hun aanvallen dreigen de Russen nu een nieuw front te openen in een oorlog die al 27 maanden duurt.

Vrijdag hadden de Oekraïners gemeld dat de Russen met pantservoertuigen door de verdedigingslijn rond Vovtsjansk probeerden te breken, een stadje in de buurt van de grens met Rusland, ten noordoosten van Charkov. Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag dat het vijf dorpen had veroverd in de regio. Zondag voegde het daar nog eens vier dorpen aan toe, enkele tientallen kilometer ten noorden van Charkov.

Zo zetten de Russen opnieuw druk op de tweede stad van Oekraïne. Omdat de omvang van het offensief te beperkt lijkt voor een echte aanval op Charkov, gaan veel analisten ervan uit dat de Russen de Oekraïners willen dwingen troepen weg te trekken uit de Donbas om daar de linies te verzwakken.

Oleksandr Syrsky, de stafchef van het Oekraïense leger, meldde zondag via Telegram dat zijn troepen uit alle macht de aanvallen probeerden af te slaan. “Eenheden voeren felle defensieve gevechten, de pogingen van de indringers om door onze verdediging te breken, zijn gestopt,” schreef Syrsky.”De situatie is moeilijk, maar de strijdkrachten doen er alles aan om de verdedigingslinies en posities te behouden en schade toe te brengen aan de vijand.”

De Russen maken momenteel gebruik van het Oekraïense gebrek aan mankracht, munitie en luchtafweer om aanvallen en bombardementen uit te voeren. De maandenlange obstructie van een steunpakket van 60 miljard dollar in het Amerikaanse Congres heeft de Oekraïense verdedigingslinies uitgeteerd. Na de recente goedkeuring van dat steunpakket hopen de Oekraïners snel hun voorraad pantservoertuigen, artillerie en luchtafweer te kunnen aanvullen.

“Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens”, verklaarde de adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Vadim Skibitski, vorige week aan het weekblad The Economist. “We hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode voor ons zouden zijn.”

“Het verstoren van Russische offensieve plannen is nu onze belangrijkste taak”, verklaarde president Volodimir Zelenski zaterdag. Om “het initiatief terug te geven aan Oekraïne” drong hij aan op versnelde wapenleveringen.

Meer dan 4.000 mensen werden al geëvacueerd uit de grensgebieden rond Charkov, meldde persbureau AFP zondag op gezag van de lokale gouverneur.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *