De oprichter van de ngo World Central Kitchen, José Andrés, denkt niet dat de dodelijke aanval op zijn hulpverleners in de Gazastrook een “ongelukkige vergissing” was. Dat heeft hij woensdag gezegd in interviews met de Israëlische zender Channel 12 en het persbureau Reuters.

Bron: BELGA

Vandaag om 06:29

Bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook kwamen maandag zeven hulpverleners van WCK om het leven. “Ik denk niet dat de luchtaanvallen op ons konvooi een ongelukkige vergissing waren. We werden moedwillig geviseerd. Non stop, tot iedereen dood was. Het was echt een rechtstreekse aanval op duidelijk gemerkte voertuigen waarvan de verplaatsingen bekend waren bij iedereen in het Israëlische leger”, stelde Andrés in een gesprek met Channel 12.

© NurPhoto via Getty Images

Aan Reuters zei Andrès dat het Israëlische leger de hulpverleners van WCK “systematisch, auto per auto” viseerde. De Spaans-Amerikaanse topchef wees erop dat het leger op de hoogte was van hun verplaatsingen, in een zone die onder controle stond van de Israëlische strijdkrachten. “Dit was niet alleen een pechsituatie van ‘oeps, we hebben de bom op de verkeerde plek laten vallen’. Dit was over een afstand van 1,5 à 1,8 kilometer, op een heel duidelijk humanitair konvooi met op het dak heel kleurrijke logo’s.”

“Ze wisten dat het onze teams waren die over die weg reden, met drie auto’s”, aldus de chef. Nadat de IDF de eerste gepantserde auto had aangevallen, konden de overlevenden volgens Andrès ontsnappen naar een tweede auto, die vervolgens werd aangevallen. Ze werden gedwongen om naar de derde auto te gaan en probeerden duidelijk te maken wie ze waren. Toen werd ook de derde wagen geraakt.

Onderzoek

“Zelfs als we niet in contact zouden staan met de Israëlische strijdkrachten, kan geen enkel democratisch land en geen enkel leger het gemunt hebben op burgers en hulpverleners”, aldus de WCK-oprichter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Andrès roept op tot een onderzoek naar het incident door de Amerikaanse regering en door het thuisland van elke omgekomen hulpverlener. Onder de slachtoffers zijn mensen uit Australië, Polen en het Verenigd Koninkrijk en er is een burger met de Amerikaans-Canadese nationaliteit. Het zevende slachtoffer is van Palestijnse origine.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WCK was een van de weinige ngo’s die nog aan het werk waren in de door de oorlog verwoeste Gazastrook. De medewerkers deelden voedsel uit en hielpen bij de eerste levering van hulpgoederen per boot vanuit Cyprus. Na de aanval kondigde de organisatie aan zijn operaties in de regio op te schorten.

Het Israëlische leger erkende woensdag dat het “een grote fout” heeft gemaakt door hen te doden.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds oktober minstens 196 humanitaire hulpverleners gedood in Gaza.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *