Het heeft lang geduurd – heel lang zelfs – maar het eerste kabinet geleid door de PVV (hoewel niet door Geert Wilders als premier) komt eraan! Dat mogen we toch wel zeggen nu Wilders een selfie heeft gedeeld die gemaakt is ín de formatiekamer. Vannacht kwamen hij en de andere onderhandelaars uit die kamer lopen en allemaal zeiden ze dat het feitelijk binnen was. Alleen nog wat puntjes op de i zetten vandaag en klaar.
De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB zijn al maanden met elkaar aan het praten. Maanden. Niet zo gek, want er waren nogal wat politici (Pieter Omtzigt bijvoorbeeld) die deze coalitie eigenlijk niet zagen zitten.

Maar toch, de vooruitgang die geboekt is de afgelopen maanden is blijkbaar indrukwekkend. Zo indrukwekkend, zelfs, dat alle onderhandelaars denken dat dit deel van de onderhandelingsronde vandaag wordt afgerond. Dat moet ook, het is namelijk deadline dag, maar toch. Het is gelukt.

Geert Wilders zelf kondigde dat feitelijk publiekelijk aan op X door “de laatste loodjes…” te twitteren met een selfie van hemzelf en Caroline van der Plas:

De laatste loodjes…..

“Zie het niet meer fout gaan”

Na de laatste onderhandelingsdag kwamen de onderhandelaars vannacht moe maar opgewekt naar buiten. “We hebben nog wat werk te doen,” aldus Wilders tegen de journalisten die al maanden op een bankje bij de onderhandelingskamer zitten in de hoop op nieuws, “maar ik denk dat dit goed gaat komen.”

“We zijn er zo ongeveer wel bijna uit,” benadrukte hij vervolgens. “Ik zie dit niet meer fout gaan.”

VVD-leider Dilan Yesilgöz was ook optimistisch. Op de vraag of de partijen er echt uit zijn antwoordde ze: “Ik denk het wel. We hebben een goede dag gehad. We hebben belangrijke knopen doorgehakt.”

Caroline van der Plas van BBB dacht dat net zo over, maar benadrukte dat ze altijd al dacht dat het goed zou komen. “Ik ben altijd positief geweest,” aldus de boerenleidster, “ik ben heel blij dat we zover zijn.”

Natuurlijk is de grote vraag vooral: wat vindt en zegt Pieter Omtzigt van NSC? Nou, het zal mensen verbazen, maar ook hij is positief.

Volgens Omtzigt ligt er “op een haar na” een mooi akkoord. Zijn strategie bij de onderhandelingen was heel slim. Hij heeft zo niet alle dan toch verreweg de meeste van zijn NSC-Kamerleden actief betrokken bij de onderhandelingen. Zij kunnen straks dus niet roepen dat ze het niet “geweten” hebben. Nee, ze weten welk pakket eraan komt en hebben daar intern al goedkeuring aan gegeven.

Kabinet PVV I

Het is dus klaar. Het enige dat nog even moet is de puntjes op de i zetten. Dat gebeurt vandaag om 10:00 uur. De laatste vraagstukjes worden dan behandeld en de premierskandidaat wordt intern officieel aangekondigd (dat wordt Ronald Plasterk). Vervolgens gaat het pakket naar de fracties die dan de tijd krijgen om er iets van te vinden en mogelijk kleine aanpassingen te eisen als dat nodig is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel EN het mediakartel. Wij willen een ALTERNATIEVE stem zijn. Steun jij ons daarin? Ben jij blij met ons alternatieve geluid? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de kartelmedia én het partijkartel te bestrijden, elke dag opnieuw!

Wat er daarna gebeurt? Nou, als de fracties akkoord gaan – en dat zal wel – dan is het vervolgens tijd om een formateur aan te stellen. Dat wordt Plasterk als beoogd premier. Die moet dan een kabinet in elkaar gaan zetten door bewindspersonen te kiezen en te benaderen. Ook is het aan hem, het beoogde kabinet én de betrokken partijen om het hoofdlijnenakkoord van vandaag dan verder te gaan uitwerken in een regeerprogram.

We zijn er dus nog niet… Maar de kans dat het nog fout gaat in die fase is héél klein. Daarom was deze fase om een hoofdlijnenakkoord te sluiten zo belangrijk. Dat dit gelukt is betekent dat de kans op een Kabinet PVV I levensgroot is. Sterker nog, dat kabinet komt er nu gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *