De meerwaardezoeker zal weinig diepgang vinden in de eerste (en voorlopig enige) aflevering van Blind date by outfit, die in minder dan een week tijd al twee miljoen keer is bekeken op het Youtube-kanaal Kawaliss. In de 40 minuten durende video gaat een 20-jarige Nederlands-Marokkaanse vrouw op zoek naar haar gedroomde date, terwijl ze telkens iets meer van de outfit van haar potentiële partners te zien krijgt en hen vragen kan stellen.

Wie een beetje bekend is met Amerikaanse en Britse datingprogramma’s, ziet weinig vernieuwends in het ‘westerse’ concept, maar in Marokko leidt het programma tot controverse. Op sociale media roepen Marokkanen massaal op om het programma te schrappen, omdat het “niet overeenstemt met de waarden en normen van de Marokkaanse cultuur”. Ook de kledingstijl van de deelneemster, en dan met name haar korte rok, wordt veelvuldig als “ongepast” en “ordinair” bestempeld. Dat de jonge vrouw uiteindelijk haar hond laat ‘beslissen’ welke van de laatste twee overgebleven kandidaten met haar op date mag, zien velen als “respectloos”.

Onder de tegenstanders is onder anderen de Marokkaanse activist en journalist Samid Ghailan, met een miljoen volgers op Instagram. Naar aanleiding van de video roept hij Marokkaanse gezinnen op om hun kinderen nauwlettend in de gaten te houden en goed op te voeden, om te vermijden dat ze vervallen in dit soort “aanstootgevend gedrag”.

(lees verder onder de foto)

[embedded content]

Daad van onfatsoenlijkheid

De vele negatieve reacties hebben het Marokkaanse gerecht er zelfs toe aangezet om een onderzoek te starten naar de datingshow. De nieuwssite The New Arab meldt dat “het lopende gerechtelijke onderzoek tot doel heeft vast te stellen of de video elementen bevat die strafbaar zijn volgens de Marokkaanse wet”.

Volgens een artikel in het Marokkaanse strafwetboek riskeert iedereen die publiekelijk ‘een daad van onfatsoenlijkheid’ pleegt – door opzettelijke naaktheid of door obsceniteit in gebaren of handelingen – een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van 50 dollar. Dat schrijft The New Arab. In de praktijk wordt het wetsartikel zelden ingeroepen omdat het begrip ‘onfatsoenlijkheid’ openstaat voor interpretatie in de rechtbank. Volgens de Arabische nieuwssite zouden de makers evenwel ook een vervolging riskeren voor het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie.

Hoewel veel Marokkaanse socialemediagebruikers het programma dus veroordelen, verdedigen vooral jonge Marokkanen het programma ook, en benadrukken ze dat de vrijheid van meningsuiting niet gegarandeerd kan zijn als mensen elkaars ideeën, levensstijl en kledingvoorschriften blijven controleren.

Normaal in Nederland

De Nederlandse deelneemster heeft zich op Tiktok, waar ze een half miljoen volgers heeft, verontschuldigd voor de ophef die ze kennelijk gecreëerd heeft. “Ik ben niet in Marokko opgegroeid, maar in Nederland, waar korte rokjes normaal zijn”, verantwoordt ze zichzelf. “Ik moedig meisjes niet aan om zich te kleden zoals ik.” En, zegt ze ook: “Ik wist niet dat mijn rok er zo kort uit zou zien op camera.” De kritiek dat het respectloos zou zijn om haar hond haar date te laten kiezen, pareert ze door te zeggen dat ze haar hond als haar dochter beschouwt.

(lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Zo’n online datingprogramma is ongekend in Marokko. Daten gebeurt in Marokko, maar dat openlijk bespreken is hashoema (ongepast, red.). Vooral het idee dat je op date gaat voor een niet-serieuze relatie is not done”, zegt correspondente Samira Jadir aan de Nederlandse omroep NOS. Buitenechtelijke relaties zijn hier bij wet verboden, maar ze bestaan wel degelijk. Hiervoor geldt dezelfde ongeschreven regel in de Marokkaanse samenleving: praat er vooral niet over.”

De waarde van dialoog

Wie achter het Youtube-kanaal zit, is nog onbekend. In de begin van de video wordt een verklaring getoond die stelt dat “Kawallis gelooft in de waarde van dialoog en culturele diversiteit”. “We openen onze deuren voor eenieder om vrij en spontaan zijn gedachten en opinies uit te drukken, ongeacht het onderwerp of de taal die ze kiezen. Bij ons vindt ieder idee een koesterende omgeving om te groeien en elke stem een luisterend oor.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *