Foto: Pixabay/Surprising_SnapShots

Help anderen door deze info met anderen op je social netwerk te delen!

Het was de warmste 6 april ooit gemeten door het KNMI, berichtten de media. In De Bilt werd het 24,1 graden. In het oosten en zuiden van het land kwam de temperatuur boven de 25 graden uit.

De weerkaarten kleurden donkerrood tot zwart:

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/was-6-april-een-uitzonderlijk-warme-dag-voor-de-tijd-van-het-jaar-1.png

Op de eerste pagina van NOS Teletekst lazen we verder: ‘De afgelopen tien jaar waren er in De Bilt 99 warmterecords tegenover 11 kouderecords. Dat is toe te schrijven aan klimaatverandering’.

Nietszeggende boodschap

Professor Bob de Wit wijst erop dat dit een nietszeggende uitspraak is. “Het KNMI verwijst na een dagje zon in een gure periode opnieuw naar ‘klimaatverandering’. Niets bijzonders, zijn we wel gewend. De laatste zin luidt letterlijk: ‘Dat is toe te schrijven aan klimaatverandering’. Dat is een waarheid als een koe, het klimaat verandert immers altijd,” merkt De Wit op.

Het positieve is volgens hem dat het KNMI niet schrijft ‘opwarming’ (global warming dus) en ook niet dat de klimaatverandering door de mens komt. “Dan is dit een heerlijk nietszeggende boodschap, wat betekent dat ze vermoeden dat de meeste mensen het ‘global warming by humans’ niet meer geloven.”

april

Warmer dan aan de Rivièra en in Rome

Was 6 april een uitzonderlijk warme dag voor de tijd van het jaar? Nee, zeker niet. Laten we de Volkskrant van 6 april 1957 er eens bij pakken. Onder het kopje ‘Veel minder warm’ lezen we dat het fraaie voorjaarsweer op vrijdag 5 april dat jaar zijn hoogtepunt heeft bereikt. De temperatuur steeg die dag in een groot deel van ons land tot boven de 20 graden.

Op het vliegveld Twente werd 24 graden en op Deelen zelfs 26 graden Celsius gemeten. Het was in het oosten van Nederland warmer dan aan de Rivièra en in Rome.

Aanpassing

Die dag kwam er een einde aan de warmte. Een hogedrukgebied boven West-Europa dat Nederland het mooie weer bezorgde, nam snel in betekenis af en werd overvleugeld door een nieuw hogedrukgebied dat een minder gunstige plaats innam. Het lag bij Schotland en veroorzaakte noordelijke luchtstroming, waarmee koudere lucht ons land binnenstroomde.

En zo kon het dat het op 5 april 1957 nog 24 graden was in Twente en een dag later nog maar 10 graden. Opmerkelijk genoeg zien we in de weerstatistieken voor Deelen op 5 april een maximumtemperatuur van 22,6 graden. Daar is dus een aanpassing gedaan.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.2
5
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *