Tomorrowland wil herbruikbare bekers en wegwerpbekers combineren.© BELGA

Boom

Tomorrowland reageert teleurgesteld dat het geen uitzondering krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om wegwerpbekers te gebruiken op het dancefestival in Boom. “We zouden minder milieuwinst halen als we deze drie miljoen bekers zouden moeten vernietigen of niet zouden mogen gebruiken.”

Linde Schots

Sinds juni vorig jaar mogen organisaties op evenementen enkel nog drank aanbieden in herbruikbare bekers. Op die manier wil de Vlaamse overheid het gebruik van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen verminderen en hergebruik bevorderen. Vorig jaar was er nog een uitzonderingsmaatregel om de overgang voor festivalorganisatoren makkelijker te maken, maar dit jaar zijn er geen uitzonderingen meer. Enkel organisatoren die kunnen aantonen dat er geen milieuwinst te boeken valt met herbruikbare bekers, zouden eventueel een uitzondering kunnen krijgen. Tomorrowland vroeg voor de derde keer zo’n uitzondering aan, maar botste op een ‘nee’ van bevoegd minister Demir.

LEES OOK. Opnieuw geen uitzondering voor Tomorrowland om wegwerpbekers te gebruiken: “Yesterday-aanpak qua milieu kan niet”

“Er zijn sterke en logische argumenten waarom we geloven in reële milieuwinst met de door ons voorgestelde werking van drankverpakkingen op Tomorrowland 2024”, klinkt het bij Tomorrowland. “We verwijzen ook naar een studie van een gespecialiseerd milieuonderzoeksbureau die dit onderschrijft.”

“Een Tomorrowland met een ‘Yesterday-aanpak’ qua milieu? Dat kan wat mij betreft niet door de beugel”

Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving

“In 2022 hebben we bekers aangekocht voor gebruik tijdens Tomorrowland in de zomers van 2023 en 2024, wat toegestaan was binnen de toen geldende regels. We zouden minder milieuwinst halen als we deze drie miljoen bekers zouden moeten vernietigen of niet zouden mogen gebruiken om dan volledig over te schakelen op herbruikbare bekers in 2024.”

Toch krijgt het festival geen uitzondering. “Als andere festivals het kunnen, dan ook Tomorrowland”, redeneerde de minister. “Een Tomorrowland met een ‘Yesterday-aanpak’ qua milieu? Dat kan wat mij betreft niet door de beugel.”

Tentzeil van gerecycleerde bekers

Tomorrowland zegt wel degelijk voorstander te zijn van herbruikbare bekers. De zones waarin die bekers gebruikt worden op het festival, worden deze zomer ook uitgebreid. “We gaan van 320.000 herbruikbare bekers in 2023 naar een miljoen in 2024, op zowel Dreamville als in bepaalde zones op het festivalterrein”, legt Tomorrowland uit. “We willen dus graag een combinatie van beide systemen: herbruikbare bekers in afgesloten zones en het opmaken van de bestaande voorraad van drie miljoen bekers in alle andere zones.”

De festivalorganisatie haalt ook haar andere milieu-initiatieven aan. “Samen met onze partners zorgen wij ervoor dat 98% van de drankverpakkingen correct wordt gerecycleerd. Zo kunnen de reeds aangekochte bekers na sortering perfect tot korrels verwerkt worden om met de nodige certificaten opnieuw bekers van te maken. Er ligt ook een plan klaar om de volledige voorraad bekers van 2024 te verwerken in een enorm tentzeil voor een nieuwe tent die in 2025 zou geïntroduceerd worden.”

“Niet boven de wet”

“Het is belangrijk om te benadrukken dat Tomorrowland zich niet boven de wet plaatst”, besluit Tomorrowland. “Maar we vinden het cruciaal om effectieve milieuwinst te realiseren, omdat dat uiteindelijk de kern van de zaak is. Deze milieuwinst wordt gerealiseerd door de werking die we nu vooropstellen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *