© Shutterstock

Een Schotse vrouw is veroordeeld tot twee jaar celstraf voor fraude met uitkeringen. Ze kreeg die omdat ze MS had en amper kon rechtstaan of stappen, maar op bewakingscamera’s werd vastgelegd hoe ze haast elke weekdag ging hardlopen.

Vandaag om 12:04

Bij de 50-jarige Annette Bond uit het Schotse plaatsje Stanley, in Pertshire, werd in 2004 multiple sclerose (MS) vastgesteld. Door die aandoening kunnen hersengebieden niet goed meer met elkaar functioneren en vallen talloze essentiële lichaamsfuncties geleidelijk weg. In haar aanvraagformulier voor een invaliditeitsuitkering beschreef ze toen hoe ze door die aandoening amper of niet uit bed kon, bijna niets meer deed en telkens begeleiding nodig had wanneer ze naar buiten ging omdat ze anders kon vallen en vaak duizelig werd.

LEES OOK. Hun facturen zijn wiskundige meesterwerken: overheid waarschuwt voor wanpraktijken bij hersteldiensten

Wat Bond voor zich hield, was dat het na enkele jaren weer wat beter met haar ging. Tussen 2009 en 2018 ontving ze daardoor nog steeds in totaal 67.062 pond (78.000 euro) aan uitkeringen, zonder te melden dat ze weer veel beter ter been en actiever was dan voordien. Na een tip bij het ministerie van Werk werd in de buurt van haar huis een camera geplaatst, die vastlegde dat ze vier keer per week 5 kilometer ging hardlopen.

Hellingen

Fraude, zo vonden de ambtenaars van dat ministerie. “Het is geen eenvoudig parcours dat ze loopt”, zei Scott Hodge, fraude-inspecteur bij het ministerie. “Je hebt daar heuvels en talrijke afdalingen en beklimmingen.” Tijdens het lopen kreeg de vrouw volgens Hodge van niemand ondersteuning. De rechter gaf hem gelijk. Bond werd schuldig bevonden aan fraude en moet twee jaar naar de gevangenis. Bovendien moet ze die 67.062 pond die ze tussen 2009 en 2018 onterecht kreeg, terugbetalen.

LEES OOK. “Dit bedrijf moet gestopt worden”: zelfs vakbond wil sluiting dienstenchequebedrijf door “flagrante” fraude

De vrouw zelf toonde zich misnoegd met die beslissing en bepleitte dat het hardlopen voor haar therapie was, en dat ze alleen op haar beste dagen gefilmd was. De rechter moest daar niet van weten. “Deze uitkering is bedoeld voor mensen die niet of amper zonder hulp kunnen stappen. Maar u heeft door fraude een aanzienlijke som geld verkregen waar u geen recht op had en u heeft de belastingbetaler geld ontnomen dat elders nuttig had kunnen worden besteed.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *