Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten inboeten.

Bron: BELGA

Sinds 2021 steeg het vermogen slechts met 2,8 procent, terwijl de inflatie 9,6 procent bedroeg in 2022 en 4,1 procent in 2023. De Belg is een spaarder met een baksteen in de maag: zowat 58 procent van het vermogen zit in de gezinswoning, in totaal zit meer dan 80 procent in vastgoed. Bijna 10 procent staat op de spaarrekening.

Een doorsnee Belg bezit 25.984 euro in ‘geld’. Van dat bedrag staat er zowat 77 procent op de spaarrekening, 6,3 procent op een termijnrekening en 14 procent op de zichtrekening. Opmerkelijk is volgens de onderzoekers dat ongeveer 40 procent van de Belgische huishoudens meer dan 12 keer het nettomaandinkomen op de spaarrekening heeft staan.

Iets minder dan de helft van de Belgen (46 procent) blijkt een beleggingsaccount te hebben. De favorieten daar zijn de beleggingsfondsen (28 procent), aandelen (21 procent) en obligaties (15 procent).

Om tot de één procent allerrijksten in België te behoren is volgens het rapport een gezinsvermogen van 4,7 miljoen euro nodig. De mediaan van de vermogens van de rijkste één procent ligt op 5,9 miljoen euro. De één procent rijksten zijn vaak vijftigers. Een groot deel van hen is eigenaar of mede-eigenaar van een niet-beursgenoteerde onderneming of zelfstandige zaak.

Voor het rapport werden 2.182 Belgen ondervraagd. Na uitzuivering van de data bleven er nog 1.903 respondenten over.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....