De NMBS vraagt aan alle politieke partijen om verwarring rond verkiezingsdrukwerk te vermijden, nadat Vooruit flyers uitdeelde die lijken op treintickets. Het gaat hier dus niet over echte vervoersbewijzen, al hebben de flyers er wel veel van weg. Initiatiefnemer Joris Vandenbroucke (Vooruit) verontschuldigt zich uitdrukkelijk.
De NMBS heeft Vooruit gevraagd om duidelijker weer te geven dat de flyers die ze verspreiden verkiezingsdrukwerk zijn. De flyer heeft namelijk veel weg van een echt vervoersbewijs. Daardoor zouden er volgens de woordvoerder van de NMBS “enkele gevallen” zijn die de flyer als vervoersbewijs wilden gebruiken.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Met de flyers wil Vooruit actievoeren om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. “In plaats van de dure en complexe manier waarop het openbaar vervoer vandaag geregeld is, stellen we een eenvoudig combiticket voor. Met dat ticket zouden reizigers overal in het land alle vervoersmiddelen kunnen gebruiken, aan slechts 8 euro”, zegt Joris Vandenbroucke, federaal fractieleider voor Vooruit. De partij deelde reeds tussen de 2.000 en 3.000 flyers uit.
“Niet mijn bedoeling”
Dat de flyer zou lijken op een echt vervoersbewijs, trekt de politicus toch in twijfel. “De flyer heeft wel wat weg van een treinticket, maar het logo van onze partij staat op de voor- en achterkant van de flyer. Op de achterkant zie je bovendien mijn verkiezingsfoto en een toelichting bij het voorstel. Zoals wettelijk ook verplicht is, wordt er ook vermeld dat het om verkiezingsdrukwerk gaat”, aldus Vandenbroucke. “Voor 99 procent van de mensen is het duidelijk dat het hier niet om een echt vervoersbewijs gaat”, zegt hij.
Samen met andere actievoerders heeft de politicus zelf flyers uitgedeeld aan het station van Gent-Sint-Pieters, en daar heeft hij geen enkel signaal van verwarring ontvangen van treinreizigers. Integendeel: “We kregen enorm veel enthousiaste reacties over het voorstel. Geen enkele persoon heeft gevraagd of dit een werkelijk vervoersbewijs is”, zegt hij.
“Als dit geleid heeft tot verwarring en als treinbegeleiders in discussie moesten treden met reizigers, wil ik mij daarvoor oprecht excuseren”
Joris Vandenbroucke
Fractieleider Vooruit
Vandenbroucke benadrukt dan ook uitdrukkelijk dat hij geen verwarring wou zaaien. “We wilden enkel een aantrekkelijke flyer maken en de boodschap extra in de verf zetten”, klinkt het. “Als dit geleid heeft tot verwarring en als treinbegeleiders in discussie moesten treden met reizigers, wil ik mij daarvoor oprecht excuseren”, zegt Vandenbroucke. “Het is niet mijn bedoeling om het de treinreizigers of de treinbegeleider moeilijk te maken.”