© Shutterstock

We hebben er even op moeten wachten, maar het verlengde Hemelvaartsweekend lijkt eindelijk een paar mooie dagen na elkaar te brengen. Zondag kan het kwik op sommige plaatsen zelfs tot 25 graden stijgen.

Bron: BELGA

Donderdagochtend was het op veel plaatsen nog grijs met lage wolken en mist. Het KMI waarschuwde zelfs met code geel voor beperkt zicht in Brussel, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Geleidelijk aan trekt het ochtendgrijs echter op en wordt het overal wisselend bewolk. In de loop van de namiddag wordt het vrij zonnig vanaf de kust. De maxima liggen rond 15 of 16 graden aan zee en in de Hoge Venen, en tussen 17 en 19 graden in de andere streken.

Vrijdag wordt het rustig en zacht met een soms gesluierde zon. Door de dag ontstaan er stapelwolken, waardoor het eerder wisselend bewolkt wordt. De maxima liggen tussen 17 of 18 graden aan zee en in de Hoge Ardennen en 20 of 21 graden in de meeste andere streken.

Zaterdag wordt het zonnig met een meestal matige oostenwind. In de loop van de dag kunnen enkele stapelwolken ontstaan. De maxima liggen tussen 20 en 23 graden. 

Ook zondag wordt een mooie, zonnige en vrij warme dag. Op het einde van de dag komen in Frankrijk onweders tot ontwikkeling, die tot in de buurt van onze grens kunnen naderen. De maxima liggen tussen 21 en 25 graden.

Maandag neemt de bewolking toe en vanaf Frankrijk trekt een buienzone, soms met onweer, over ons land. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden.

Dinsdag is het wisselvallig met kans op enkele buien. De maxima liggen tussen 14 en 18 graden bij een meestal matige zuidenwind.

Hoge uv-index

Vrijdag, zaterdag en zondag zullen we in ons land ook met een hoge uv-index zitten. Die index geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op onbeschermde huid weer.

“Die dagen zitten we met een uv-index van 5 tot 6. Als je weet dat 7 zeer hoog is en 8 uitzonderlijk is voor België, kan je maar beter gewaarschuwd zijn”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Bij die eerste zomerse temperaturen staan we niet altijd stil bij de zonnestralen. Maar die zullen voor een gevoelige huid zeer schadelijk zijn. Je hebt dan heel snel kans op zonnebrand.”

Flink insmeren is dus de boodschap.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *