De bezetting van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door pro-Palestijnse demonstranten heeft een felle reactie uitgelokt binnen de Amsterdamse gemeenteraad, met name van de VVD en JA21, die beide een harder optreden eisen tegen de onruststokers die naar verluidt de openbare orde verstoren. De situatie is geëscaleerd tot een punt waarop zelfs de inzet van het leger wordt overwogen om de politietekorten aan te vullen.

De bezetters, die zichzelf voordoen als studenten, hebben barricades opgericht en stenen naar agenten gegooid, dit doet herinneren aan de krakersrellen uit de jaren tachtig. Dit roept ernstige vragen op over de ware aard van deze ‘studentenprotesten’ en of ze niet slechts een dekmantel zijn voor dieperliggend antisemitisme en een afkeer van de Nederlandse rechtsstaat. De raadsleden wijzen op de aanwezigheid van niet-studenten en krakers, evenals groepen als Workers for Palestine en andere radicale elementen die bekend staan om hun disruptieve acties.

De VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants heeft scherpe kritiek geuit op het uitblijven van adequate actie van de zijde van de politie en de universiteit, die tot nog toe geen aangifte heeft gedaan. Hij benadrukt in de Telegraaf dat er, ongeacht de wensen van de UvA om de bezetters niet te storen, er een grens moet zijn wanneer de openbare veiligheid in het geding is. “Barricades op de openbare weg zijn absoluut onacceptabel en overtreden duidelijk de wet,” stelt Wijnants.

De roep om het leger in te zetten bij een tekort aan politiekrachten is een drastische maatregel die de ernst van de situatie benadrukt. JA21-fractievoorzitter Kevin Kreuger steunt deze oproep: “Als activisten de regels, normen en waarden waarop dit land is gebouwd niet respecteren, moet het gezag zich onmiddellijk laten zien. Demonstreren is prima, maar rellen en vernielen past daar niet bij.”

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de massa-immigratie van het walgelijke partijkartel. Zo’n type als Marcouch moet WIEBEREN. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en support ons Realistische, Patriottische geluid!
Met een spoeddebat op de agenda en een gemeenteraad die om actie schreeuwt, staat burgemeester Femke Halsema onder grote druk om de orde op zaken te stellen. De aanhoudende bezetting en de gewelddadige acties van de demonstranten zijn een lakmoesproef voor het beleid van Amsterdam om met dergelijke situaties om te gaan. De burgerij en de raad wachten vol spanning af hoe deze crisis zal worden aangepakt, in de hoop dat er snel een einde komt aan de chaos die momenteel heerst rond de UvA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *