© Gouverneur Svalbard

Een toerist heeft in het Noorse Svalbard een boete van 1.000 euro gekregen omdat hij te dicht bij een walrus kwam. Die dieren benaderen is niet toegelaten omdat menselijke aanwezigheid hen stoort.

Vandaag om 16:48

De hulpdiensten werden door andere toeristen op de hoogte gebracht toen die in de Noorse archipel Svalbard (Spitsbergen) een man een ijsschots op zagen gaan om er een walrus te benaderen. Omdat zoiets wettelijk niet toegelaten is, kreeg de man een boete van 1.000 euro opgelegd.

De wet stipuleert dat al het verkeer – ook te voet – op de archipel volgens duidelijke regels moet verlopen om te vermijden dat de dieren die er leven gestoord worden. Er leven onder meer ijsberen, zeehonden, rendieren, arctische vossen en walrussen. De overheid vraagt iedereen daarom om zeker van walrussen weg te blijven, want hen verstoren in hun natuurlijke habitat kan een gevaar betekenen voor mensen.

Foto maken

“Het gebeurde erg dicht bij Longyearbyen, aan de onderkant van de fjord”, vertelde openbaar aanklager Magnus Rindal Fredriksen aan de BBC. Volgens hem gaat het om een toerist met de Poolse nationaliteit en was die pas die dag toegekomen in de regio. Hij werd meteen naar het kantoor van de gouverneur gebracht en betaalde daar de boete. “Hij was de ijsschots opgegaan in de hoop een goede foto te kunnen maken”, zei Rindal nog.

Al sinds 1952 zijn walrussen in Svalbard beschermd, nadat gebleken was dat er nog maar enkele honderden in leven waren na intensieve commerciële exploitatie. Omdat de Noorse archipels door de bijzonder mooie natuur en de middernachtzon (de zon gaat er ’s nachts niet onder, nvdr) bijzonder in trek zijn bij toeristen, zijn strenge regels nodig.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *