© Shutterstock

Bij bendegeweld in de deelstaat Chiapas in het zuiden van Mexico zijn minstens tien vermoedelijke misdadigers gedood. Dat heeft president Andrés Manuel Lopez Obrador woensdag meegedeeld.

Bron: BELGA

Vandaag om 22:48

“Er zijn vijf doden gevallen bij geweld tussen gangs en vijf doden bij een confrontatie met de nationale garde, zo verklaarde Lopez Obrador. De leider van Mexico verwierp met die verklaring de versie van Fray Bartolomé de las Casas. Het mensenrechtencentrum had dinsdag gewag gemaakt van een gevecht tussen de nationale garde en gewapende mannen dat 25 doden zou hebben geëist, onder wie ook burgers.  

De gevechten vonden het voorbije weekend plaats in La Concordia, waar gewapende mannen binnendrongen in een ranch van een  rivaliserende gang. Daar kwamen vijf mannen om het leven, verzekerde Lopez Obrador. De dag nadien was er een confrontatie met de nationale garde, waarbij eveneens vijf doden vielen. 

Chiapas kampt met een nieuwe golf van geweld vanwege de rivaliteit tussen de kartels Jalisco Nueva Generación en Sinaloa, de twee grootste criminele bendes van het land. Volgens analysecentrum Insight Crime gaat het conflict over de controle op een aantal dorpen nabij Guatemala. Die zijn van strategisch belang voor de trafiek van drugs, wapens en migranten die naar de Verenigde Staten willen. 

Sinds december 2006, toen de federale regering een controversieel militair offensief tegen de drugsbendes in het land lanceerde, zijn in Mexico meer dan 450.000 doden gevallen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *