De politie in Californië was op 27 september 2022 naarstig op zoek naar Savannah Graziano. Gevreesd werd dat ze ontvoerd was door haar vader Anthony Graziano (45), die de dag voordien zijn ex – Savannahs moeder – had doodgeschoten. De politie kon vader en dochter opsporen in zijn wagen, waarna het tot een kilometerslange achtervolging kwam. Op de snelweg in Hesperia, ruim honderd kilometer ten oosten van Los Angeles, kwam de wagen van Anthony tot stilstand. Maar toen Savannah uitstapte, liep het mis: de tiener liep nog in de richting van de agenten, maar werd toch doodgeschoten.

Vlak na het incident verklaarde sheriff Shannon Dicus dat het meisje een gevechtsuitrusting droeg toen ze uit de wagen stapte en naar de agenten rende. De agenten zouden niet beseft hebben dat het Savannah was die op hen af kwam, meende Dicus, omdat ze een militaire helm en vest droeg. Anderhalf jaar later heeft de politie beelden vrijgegeven van het incident, in de hoop klaarheid te scheppen.

De 15-jarige Savannah Graziano.© AP

Op die helikopterbeelden is te zien dat het het meisje niet door haar vader is doodgeschoten, maar door agenten. Ook is te horen dat sommige agenten blijkbaar bleven schieten terwijl een collega wel doorhad dat het Savannah was die hun richting uit kwam. “Het meisje is uit het voertuig, aan de passagierskant”, meldt een inzittende van de politiehelikopter. Kort daarna zijn geweerschoten te horen en horen we de persoon in de helikopter “oh no” zeggen.

(Lees verder onder het geluidsfragment)

Op audiofragmenten vanop de grond is te horen hoe een agent Savannah opdraagt om het voertuig te verlaten. Passenger, get out!” roept hij meermaals. “Kom naar mij!” maant hij haar aan, terwijl er voortdurend geweerschoten zijn te horen. “Hé, stop met schieten! Hij zit in de auto, stop!” schreeuwt de agent naar zijn collega’s.

Ook vader Anthony Graziano overleefde de schietpartij niet.© AP

Ook vader stierf

Het is tevergeefs. Hoewel de tiener de orders van de agenten opvolgde en ongewapend hun richting kwam uitgelopen, werd ze neergeschoten, waarna ze aan haar verwondingen overleed in het ziekenhuis. De vader van Savannah werd ook geraakt en stierf ter plekke. Het Department of Justice van de staat Californië onderzoekt het incident nog verder.

De dodelijke gebeurtenis roept opnieuw vragen op rond het gebruik van geweld door de politie in de Verenigde Staten. Drie weken geleden nog schoten politieagenten van hetzelfde politiedepartement in Zuid-Californië een 15-jarige tiener met autisme dood, toen die tijdens een woedeaanval een agent aanviel met een grote schoffel.

In de Amerikaanse media legde Savannahs nonkel CJ Wyatt de schuld voor de dood van zijn nichtje in de eerste plaats bij haar vader. Hij zegt te begrijpen dat het voor de betrokken agenten een chaotische situatie was, maar dat zijn nichtje nodeloos gestorven is. “Er moet een betere training komen, zodat ongewapende mensen niet worden gedood. Hopelijk kan deze video worden gebruikt voor die training. er moet iets veranderen. Ze hoefde niet dood te gaan”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *