© AFP

Hij werd afgeschreven bij de drugsbrigade omdat hij te vriendelijk was, maar na de aardbeving in Taiwan ontpopt Roger de labrador zich tot een nationale held. Op beelden is te zien hoe hij reddingswerkers naar een lichaam leidt dat bedolven ligt onder het puin.

Vandaag om 17:18

De aardbeving die vorige week woensdag Taiwan trof, had een magnitude van 7,4, en was daarmee de krachtigste die het eiland in 25 jaar tijd had getroffen. Minstens dertien mensen verloren het leven door de aardbeving en er vielen meer dan 1.140 gewonden.

Afgelopen weekend moest de Taiwanese brandweer nog ruim vierhonderd mensen – lokale bewoners en toeristen – evacueren uit het nationaal park Taroko. Daar hielp ook Roger de labrador zoeken naar slachtoffers die nog onder het puin lagen. Op videobeelden die de brandweer verspreid heeft, is te zien hoe de acht jaar oude Roger zowaar zelfs nog een – helaas overleden – slachtoffer kan lokaliseren.

© AFP

Tussen de rotsblokken die de aardbeving over een populair wandelpad in het park hebben doen schuiven, blijft Roger plots staan wanneer hij een geur oppikt. Een reddingswerker vraagt Roger nog opzij te gaan, maar die weigert, een teken dat hij iets belangrijks heeft gevonden. Het blijkt het lichaam van een vrouw te zijn, het derde dodelijke slachtoffer op het wandelpad al.

“Roger is een heel onafhankelijke en slimme hond, met een heel hoog IQ én EQ”, zegt de leider van het reddingsteam over de viervoeter. “Hij is ook heel actief en sterk.”

[embedded content]

Roger is lang niet de enige reddingshond die de voorbije week heeft helpen zoeken naar slachtoffers van de aardbeving in Taiwan, maar heeft wel een opmerkelijk levensverhaal. De labrador is oorspronkelijk opgeleid tot drugshond, maar werd in 2017 uit die functie ‘ontslagen’ omdat hij te speels en goedhartig was. Precies die sociale aard komt hem goed van pas als reddingshond. Inmiddels is hij al vijf jaar in dienst bij de brandweer van Kaohsiung.

Binnenkort, wanneer Roger negen jaar wordt, mag hij genieten van een welverdiend pensioen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *